Sam Kass, a Fehér Ház egykori vezető szakácsa a People-nek adott interjújában hívta fel rá a figyelmet, hogy számos közkedvelt élelmiszer jövője veszélyben van. Ha pedig valóban nagymértékű hiány keletkezik ezekből az árucikkekből, akkor az áruk nem várt mértékben emelkedhet, sokan pedig képtelenek lesznek megengedni maguknak például
a bort, a csokoládét, a kagylót, a rizst, valamint a kávét.
Súlyosabb esetben akár teljesen elérhetetlenné is válhatnak ezek az élelmiszerek, amelyek közül tán a „legfájdalmasabb” a kávéról való lemondás lesz, hiszen naponta kétmilliárd csésze fogy belőle világszerte. A séf baljós előrejelzéseit a legfrissebb tanulmányok is igazolják. A Zürichi Egyetem kutatóinak egy idén januári jelentése szerint például a következő harminc évben Brazíliában, Indonéziában, Kolumbiában és Vietnámban is súlyosan lecsökken majd a kávetermő területek száma.
Egy másik, még 2019-ben publikált tanulmány szerint a vadon termő kávéfajok minimum hatvan százalékát fenyegeti kihalás, míg bizonyos kutatások a csokoládé kapcsán állítják, hogy 2050-re egyáltalán nem marad belőle a világon.
(Femcafé)
(Borítókép: Csokoládét majszoló és kávéért nyúló férfi. Illusztráció: Getty Images)