Legyen szó különleges, tengeri fogásról, ma még tonnaszám kapható perjeféléről vagy az egyik legnépszerűbb élvezeti cikkről, néhány évtizeden belül mindegyikből akkora hiány keletkezhet, hogy az áruk jelenleg még elképzelhetetlen mértékben az egekbe szökhet.

Sam Kass, a Fehér Ház egykori vezető szakácsa a People-nek adott interjújában hívta fel rá a figyelmet, hogy számos közkedvelt élelmiszer jövője veszélyben van. Ha pedig valóban nagymértékű hiány keletkezik ezekből az árucikkekből, akkor az áruk nem várt mértékben emelkedhet, sokan pedig képtelenek lesznek megengedni maguknak például 

a bort, a csokoládét, a kagylót, a rizst, valamint a kávét.

via GIPHY

Súlyosabb esetben akár teljesen elérhetetlenné is válhatnak ezek az élelmiszerek, amelyek közül tán a „legfájdalmasabb” a kávéról való lemondás lesz, hiszen naponta kétmilliárd csésze fogy belőle világszerte. A séf baljós előrejelzéseit a legfrissebb tanulmányok is igazolják. A Zürichi Egyetem kutatóinak egy idén januári jelentése szerint például a következő harminc évben Brazíliában, Indonéziában, Kolumbiában és Vietnámban is súlyosan lecsökken majd a kávetermő területek száma. 

Egy másik, még 2019-ben publikált tanulmány szerint a vadon termő kávéfajok minimum hatvan százalékát fenyegeti kihalás, míg bizonyos kutatások a csokoládé kapcsán állítják, hogy 2050-re egyáltalán nem marad belőle a világon.

(Femcafé)

(Borítókép: Csokoládét majszoló és kávéért nyúló férfi. Illusztráció: Getty Images)