A koronavírus-járvány után tapasztalt gyors felívelésre nem lehet számítani, a szegmens talpra állása tehát nem egyik hónapról a másikra történik majd, de 2023 nyár végétől a szakember szerint újra növekedésnek indulhatnak a tranzakciószámok.

A kereslet rég nem látott szintre süllyedt, az adásvételek száma 30-50 százalékos visszaesést mutatott havi szinten. A reményekkel ellentétben a mélyrepülés egészen december végéig kitartott. Felmerül a kérdés: mi vár ránk 2023-ban? Gadanecz Zoltán szerint erre nehéz választ adni, a körülmények ugyanis gyakran napi szinten változnak. Az viszont már most látszik, hogy az idei visszaesés folytatódik majd a következő esztendőben is.

„A tranzakciószámok minden valószínűség szerint tovább csökkennek majd, a kereslet hirtelen nem fog visszarendeződni. A befektetők eltűntek, máshova helyezték a pénzüket és amíg a gazdaság nem áll helyre, nem lehet biztosan tervezni, nem is várható a visszatérésük. A kényszervásárlók pedig önmagukban kevesek ahhoz, hogy magasabb szinten stabilizálják a piacot” – mutatott rá a szakember.

Az infláció miatt kizárt az áresés

Gadanecz Zoltán arról is szót ejtett, amíg a mélyrepülés folytatódik, a túlkínálat árcsökkenést idézhet majd elő az elkövetkező hónapokban, de csak bizonyos szektorokban. Példaként említette az olyan lakásokat, amelyeknek energiafelhasználása nem előnyös és jelentős korszerűsítésre lenne szükség ahhoz, hogy gazdaságosan fenntartható legyen. Kijelentette: egy dolog akadályozza, hogy ez az említett árcsökkenés nagy mértékű és általános legyen, ez pedig az infláció.

„Rekordokat döntöget az infláció és év elején egyes becslések szerint akár a 25 százalékot is elérheti. Egyértelmű, hogy egy újépítésű lakás így nem tud olcsóbb lenni, hiszen a munkaerő is drágult, az alapanyagokért is többet kell fizetni, a beruházók pedig úgy áraznak, hogy ne bukjanak az építkezéseken” – tette hozzá. Végezetül elmondta, ha az olcsóbb szegmensekben nagyobb számban jelennek meg a vevők, akkor a jövő nyár végétől kezdődhet el a kilábalás a válságból a piacon, hiszen ez a trend élénkítő hatással bírhat.

(Borítókép: Lakást eladó férfi, illusztráció Fotó: Getty Images)