Saját patakkal, halastóval és helikopterleszállóval is felszerelt a tavalyi évben legdrágábban elkelt hazai ingatlan.

A tulajdonosok és ingatlanközvetítők idén 605 ezer eladó és kiadó ingatlanhirdetést adtak fel az ország 2 ezer 941 településén – derül ki az ingatlan.com legfrissebb összeállításából, amely az idén piacra kerülő lakóingatlanok rekordjait, köztük a legdrágábban elkelt otthonokat is bemutatja.

A listavezető

A tavalyi évben a Komárom-Esztergom megyei Mocsán található kastély volt a legdrágább piacra kerülő lakóingatlan, amelynek az ára 5 milliárd 200 millió forint.

Az ingatlanegyüttes legjelentősebb értéke a 920 négyzetméteres kastély, amely saját patakkal, halastóval és helikopterleszállóval is rendelkezik. 

A második helyen a főváros II. kerületén belül a pálvölgyi városrészben lévő 4 ezer négyzetméteres telken álló 1100 négyzetméteres 8 szobás luxusvilla áll, amelyet 3 milliárd forintért kínáltak eladásra.

A dobogó harmadik fokára pedig egy budapesti Svábhegyen lévő 744 négyzetméteres 12 szobás villa került, amelyhez egy több mint 5 ezer négyzetméteres park is tartozik. Ezt az ingatlant 2 milliárd 600 millió forintért lehetett megvenni. 

Háromszázezer forint volt a legolcsóbb

A 2022-ben piacra kerülő legolcsóbb ingatlanok közé tartozott egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei, Jászfelsőszentgyörgyön található 80 négyzetméteres felújítandó vályogház. Ennek az ára mindössze 450 ezer forint volt. Ennél valamivel olcsóbban hirdettek meg egy Hajdú-Bihar megyében elhelyezkedő létavértesi tanyát. Az 1300 négyzetméteres telken álló, erősen felújítandó 20 négyzetméteres épület ára 390 ezer forint volt. A legalacsonyabb árat a Csongrád-Csanád megyei Csanádalbertiben található 1+1 szobás romos házra szabta meg a tulajdonos, mindössze 300 ezer forintért került a piacra az ingatlan.

Az árakat nézve az 5,2 milliárdos és a 300 ezer forintos végletek között több mint tizenhétezerszeres különbség alakult ki.

Egy napon belül elkeltek

A 2020-as év után tavaly vették a legtöbben saját kezükbe az ingatlanjuk sorsát. A gazdasági helyzettől függetlenül 2022-ben is felbukkannak olyan ingatlanok a kínálatban, amelyekre azonnal lecsaptak a vevők.

A tulajdonosok összesen 390 olyan ingatlant hirdettek meg, amelyet egy nap alatt sikerült értékesíteniük.

Mindössze ennyi idő alatt kelt el január elején egy 44 négyzetméteres tatabányai, felújításra szoruló téglaépítésű lakás, amely 14,9 millió forintos árral jelent meg a kínálatban. Szintén egyetlen nap kellett egy újszerű 38 négyzetméteres - 22,9 millió forintért meghirdetett - kecskeméti lakás eladásához, amelyhez további 1,1 millióért egy garázs is tartozott. Ugyanilyen gyorsan, azaz 24 órán belül kelt el egy II. kerületi, a Törökvész városrészben található 5 szobás, 125 négyzetméteres lakás. Utóbbit pont egy héttel az Ukrajna ellen indított orosz invázió előtt sikerült értékesíteni 148 millió forintos áron.

(Borítókép: Pálvölgyi luxusvilla. Fotó: ingatlan.com)