ÉTOILE
Kilenc hónappal ezelőtt egy újabb formabontó champagne bárral gazdagodott Budapest. A hely újdonsága abban rejlik, hogy nem feltétlen kell egy egész üveggel megvásárolni az alkoholos italból, csak hogy egy pohárral megkóstoljunk. Egy különleges géppel lezárják a felbontott üveget, amire champagne műfajban eddig még nem volt példa idehaza.
Természetesen aki úgy kívánja, egy egész üveggel is kérhet a hatalmas választékból. A legolcsóbb champagne 25 ezer forint, a kínálat zöme 70 ezer forint alatt van, de találunk 150-200 ezres palackokat is. A legdrágább darab a 0,75 literes, 2010-es Bollinger Vieilles Vignes Francaises, amelyért 1,2 millió forintot kérnek.
A Párisi Udvar Hotel Budapest híres passzázsában található champagne bár neve Pérignon híres szállóigéjére utal. Az étoile szó csillagot jelent, és ha a történet igaz, amikor a szerzetes először megkóstolta a pezsgőt, azt mondta rá: „Ez a csillagok íze!”.
Mivel a hatalmas csarnokban, közvetlenül a bár mellett továbbra is ott a Párisi Passage Café & Brasserie nevű étterem, így az ÉTOILE-ban nincs lehetőség vacsorázni, pusztán kísérőételeket szolgálnak fel. Ezek között találunk kaviárt blinivel és tejföllel, valamint epres popcornt cheddar sajszósszal leöntve.
Az ÉTOILE egy programsorozatot is indított: a Champagne Session névre hallgató champagne kóstolón mindig sorra veszik egy adott champagne ház tételeit, amelyeket lent a bárban is meg lehet kóstolni. Ugyanennek az eseménynek van egy nívósabb verziója is, amelyet a szálloda 6. emeletén lévő elnöki lakosztályán tartanak.
Sophisto
Több mint fél évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Bazilika szomszédságában található Sophisto Champagne Bar, amely kínálatát meleg időben a teraszon, hűvösebb idő esetén a hangulatosan berendezett beltéren próbálhatjuk ki.
A champagne bár a nap minden szakában várja a buborékos ital szerelmeseit, legyen szó pezsgős reggeliről, kora délutáni partiról vagy éppen elegáns esti koccintásról. A kínálat ebből adódóan igen színes, negyven tétel közül választhatunk.
Noha az itallap fő elemeit a pezsgők, proseccók, cavak és crémantok adják, az italválogatás más izgalmakat is rejt: a koktélok kedvelői például különleges, kézműves verziókat is kipróbálhatnak, de a spiritek rajongói sem fognak csalódni. A Sophisto kínálatát esténként izgalmas ízvilágú á la carte bármenü egészíti ki, amelyen minden fogás megfelelő kiegészítője egy pohár italnak.
Champoint 4 monkeys
A Champoint 4 Monkeys egy egyedi stílusú bár Budapest híres evőpiacán, a Hold utcai Belvárosi Piacon. A csarnok földszintjén lévő üzlet nemcsak pezsgő-, hanem koktélbárként, valamint egész napos reggeliző helyként is üzemel. Gourmet tapasok, kreatív reggelik, koktélok, és természetesen széles választékú champagne-ok is rendelhetők.
A kényelmes és egyedi stílusú vendéglátóhelyet az ország egyik legismertebb séfje, Bíró Lajos és csapata üzemelteti. Keddtől szombatig, reggeltől kora estig várják a vendégeket. Szombatonként rendszeres pezsgőkóstoltatás és látványfőzés zajlik a helyszínen.
(Borítókép: Étoile. Fotó: Kriston Petra)