Grófok, hercegek, neves színészek és igazi sztárok is megfordultak abban a fővárosi pipaszaküzletben, amely a mai napig időkapszulaként őrzi a régi korok nemes szokásait. A pipázás manapság is egyfajta úri huncutság, ám a tevékenység iránt a fiatalok is egyre érdeklődőbbek. Olybá tűnik, hogy elitebb körökben lassanként reformját éli az előkelő füstölés, ám az egészségtudatosságra nevelő modern korban már csak elvétve találni a világon egy-egy ilyen üzletet. Dániában kivételesen több is akad, de a magyar embernek sem kell messze mennie ahhoz, hogy találjon legalább egy ilyen, kivételes kereskedést: a budapesti Gallwitz szaküzletben olyan érzésünk támad, mintha egy pillanatra megállna az idő.

Különös véletlen, hogy a Régi posta utca 7-9 szám alatt, egy kissé eldugott sarokban elhelyezkedő Gallwitz pipa-,és sétabot szaküzlet szinte egy köpésre található egy váci utcai gyorsétteremtől. Miközben utóbbi szinte minden jellemzőjét megtestesíti a felgyorsult, modern világunknak, addig alig néhány méterre attól az aprócska boltban lelassul az idő. Nem túlzás azt állítani, hogy egyenesen egy polgári nappaliba lépünk, amikor benyitunk az üzletbe. Már-már olyan belépni ide, mintha egy múzeumba váltottunk volna belépőt: a korhű berendezés, a bársonyfotelok, a falakat díszítő családi képek, az illatok és a hangulat is mind-mind a múltat idézi. 

A tulajdonossal való beszélgetésünk során kiderül, hogy a családi vállalkozás kisebb megszakításokkal 1880 óta szolgálja ki a vevőket. A jelenlegi tulajdonos Zöllner Viktor, aki az alapító - egyben ükapja - Gallwitz Lipót örökségét tartja életben 2023-ban is. A kereskedés a történelem során több megpróbáltatáson is átesett: a háború alatt egy kézigránát teljesen tönkretette az üzletet, majd 1952-ben az ismét virágzó családi vállalkozást államosították. Kezdetben nem csak sétabotok és pipák árusításával foglalkozott a cég: készletükben megtalálhatóak voltak ékszerek, játékok és sok egészen különleges fafaragvány. Ők voltak az elsők, akik behozták az országba a kínai dominójátékot, a mahdzsongot, sőt a játék szabálykönyvét is ők fordították magyarra.

Nemcsak a kínálatuk volt rendkívüli, de különleges emberek is betévedtek a Gallwitzba. Megfordultak itt többek között grófok, hercegek, és olyan neves színészek, mint Rózsahegyi Kálmán, Páger Antal, vagy az első magyar filmsztár, Jávor Pál.

Egy alkalommal maga Horthy Miklós is ellátogatott a kereskedésbe, ahol a legenda szerint egy elefántcsontból készült biliárd golyót vásárolt. 

Napjainkban is több híresség látogatja az üzletet: Szabó István Oscar-díjas filmrendező rendszeresen vásárol sétabotokat, Sándor György Kossuth- és Jászai Mari-díjas író pedig pipákért tér be időről időre. Nemrég Schmuck Andor politikus is ellátogatott a boltba.

Schmuck Andor volt bent karácsony előtt és ígérte, hogy vesz egy szép botot magának, ám egyelőre nem jelentkezett érte. Innen is üzenem neki, hogy félre van téve neki a bot

– mosolyodik el Zöllner Viktor.

A kereskedés manapság hazai és nemzetközi pipák forgalmazására szakosodott, valamint egyedi tervezésű sétabotokat is árul. A korábbi századokban jellemző volt, hogy ezek a díszes sétapálcák valódi presztízst szolgáltattak hordozójának, de Zöllner szerint napjainkban már használati tárgyként keresik a vevők. A pipák után talán némileg jobban érdeklődnek, sőt a tapasztalatok alapján a fiatalokat is kezdi meghódítani ez a szenvedély.

A pipázás hagyománya elevenen él a budapesti polgárok körében. Rengeteg olyan vásárló van, aki még a nagyapámnál is vásárolt. A tapasztalataink alapján egyre több fiatal is megpróbálkozik a pipázással. A motiváció általában az édesapa, vagy a nagypapa

– mondja a tulajdonos.

A pipák tekintetében az értéket leginkább nem a forma vagy a díszítés határozza meg, hanem az alapanyag minősége. A készletben megtalálhatók a legnagyobb külföldi márkák, így például Dunhill termékei is. Vannak egészen egyedi, gyűjtők által is keresett, valamint 19. századi darabok is.

„Rengeteg olyan termékünk van, amelyek a legmagasabb gyűjtői igényeket is kielégítik. Ezek a pipák gyakorlatilag műtárgyak. Természetesen használni is lehet őket, viszont van egy olyan művészi értékük, amely miatt ezek inkább gyűjtői darabok. Nemzetközi szinten is nagyon komoly kereslet van az egyedi pipák iránt” – fogalmaz Zöllner Viktor, akitől egy-egy gondosan faragott pipa szemügyre vétele közben azt is megérdeklődjük, hogy a különböző darabok kapcsán milyen árkategóriák vannak.

A kezdő pipák 6 és 20 ezer forint között mozognak, a középkategóriás pipák 50 és 100 ezer forintot kóstálnak, míg az igazán értékes, gyűjtői darabok 400 ezertől 1,5 millió forintig kelnek el

– árulja el a tulaj. Több sem kell, a kezünkben tartott pipát inkább óvatosan visszahelyezzük a helyére, kezet rázunk Zöllnerrel, és a távozásunk előtt még egyszer körbenézünk az aprócska boltban. Becsukott szemmel elképzeljük a budapesti polgárság nyüzsgését és tolongását a pultnál, miközben a múltat hátrahagyva becsukjuk magunk mögött az időkapszula ajtaját.

A Gallwitzhoz hasonló boltokat manapság nagyítóval kell keresni

A napjainkban nagy népszerűségnek örvendő vízipipára több kereskedés is szakosodott, ám a hagyományos pipázásra már igencsak kevés. Ha a Gallwitzhoz hasonló szaküzletbe szeretnénk ellátogatni, akkor egészen Érdig kell mennünk, ahol a Riminyáki út 23. szám alatt található Anna trafikot kell keresnünk. Itt szintén találhatunk egyedi pipákat, valamint a borfogyasztás kultúráját is népszerűsítik.

Dánia, a pipamennyország?

Ha az internetes keresőben pipabolt után kutakodunk, Dániában többet is találunk. Bár a dohányzással és dohánytermékekkel kapcsolatos szabályozások világszerte szigorodnak, nemcsak Budapestben hódolhatnak szenvedélyüknek a régi korok egy előkelő szokását űző urak és hölgyek.

The Danish Pipe Shop

Idén 54 éves a The Danish Pipe Shop, amely Dánia egyik legismertebb, és legnagyobb hagyományokkal rendelkező pipa szaküzlete. A kereskedés eredetileg egy pipákat is áruló delikáteszboltként működött, majd amikor 1969-ben egy bizonyos Steffen Nielsen felvásárolta az üzletet, úgy alakította azt, hogy szinte kizárólag ezen élvezetnek szentelte a helyet. Amellett, hogy a munkásrétegek számára is elérhető pipákat árusított, a helyi készítőket is támogatta, így a kínálatban mindig szerepeltek kézműves, nívós pipák is. A jelenlegi kínálatban csakugyan találhatók darabok háromezer forinttól akár több millió forintig. Az elmúlt években mintegy ötezer pipa volt folyamatosan készleten. Miután 2011-ben megnyitott az üzlet első webshopja, az internetes kereskedelem világszerte ismertté tette a boltot, így ma mintegy 20–30 pipát adnak el naponta, nagyjából 9 – 10 ezer darabot egy évben. 

Az üzlet egészen 2016-ig Európa egyik legpatinásabb bevásárló- és sétálóutcáján, a Strøgeten állt Koppenhága belvárosában, ám hét évvel ezelőtt már túl kicsinek bizonyult a helyiség, így 400 méterrel arrébb, a Vester Voldgade-re költöztették. Hogy mi várható rá a jövőben, az attól függ, hogy milyen dohányzással kapcsolatos törvények születnek még. A The Danish Pipe Shop mindenesetre nem készít hosszú távú terveket, mindig arra koncentrál, hogy az adott napon kihozza magából a legtöbbet.

Bisgaard Pipes

Margit Bisgaard és Aage Bisgaard 1963-ban alapította a dániai Bisgaard Pipes nevű pipa szaküzletet. A cég hamar világszerte ismertté vált exkluzív kivitelű, és nagyon jó minőségű pipáik által. 2018 áprilisában a pár a visszavonulás mellett döntött, vállalkozásukat pedig egy Hektor nevű férfi vásárolta fel, aki sok éves tapasztalattal rendelkezik a pipák, valamint az egyéb dohánytermékek értékesítése terén. Hektor örökölte ugyanis szüleitől a dániai Vejlében található Havnens Vin & Tobakshus bor- és dohányüzletet. Az adásvételt követően egyesítette a két vállalatot és a pipákkal, valamint az egyéb dohánytermékekkel kapcsolatos tudásának, illetve az alkalmazottai borok, röviditalok és sörök terén szerzett széles körű ismereteinek köszönhetően mára világhírűvé tette az üzlet nevét. 

A cég különlegessége, hogy sok dán pipagyártóval szemben itt exkluzív borokat és likőröket is forgalmaznak. Az üzlet mögött egy helyiség is található, ahol borkóstolókat és egyéb társasági rendezvényeket tartanak. A szoba 28 fő befogadására alkalmas.

A Bisgaard Pipes célja, hogy gyönyörű pipák széles választékát kínálja minden árkategóriában, kielégítve ezzel a tapasztalt és kezdő pipázók igényeit, függetlenül attól, hogy a kézműves vagy gyári darabok és kiegészítők iránt érdeklődnek. Ügyfeleik nemcsak a termékeikkel, de kiterjedt szaktanácsaikkal is gazdagodhatnak, a dolgozók ugyanis rendszeresen vesznek részt üzleti utakon, továbbképzéseken, pipabemutatókon, hogy elsajátítsák a szakma legújabb fortélyait.

(Borítókép: Gallwitz szaküzlet. Fotó: Papajcsik Péter/Index)