Nem csak a belvárosban találkozhatunk méregdrága ingatlanokkal. Az agglomerációba való kiköltözés meglátszik a házak növekvő négyzetméterárain is.

A Portfólió a KSH adatai alapján összeállította a legdrágább falvak listáját az országban. A listán szereplő községeket a Magyarországon valós, 2021-ben lezajlott adásvételek alapján állították össze. 

Már látható, hogy a budapesti agglomerációba való kiköltözés hatalmas méreteket öltött. Nem véletlen, hogy rengetegen ingáznak Budapest és az otthonuk között. A Budapest-környéki települések után a Balaton-közeli települések is igencsak borsos áron kelnek el. A legkisebb településeken mindössze néhány adásvétel ment végbe, ám ezek szinte mindegyike aranyáron történt. Íme a lista első öt helyezettje:

  1. Ábrahámhegy (Veszprém) 1,274 millió forint négyzetméterenként
  2. Remeteszőlős (Pest megye) 1,273 millió forint négyzetméterenként
  3. Tihany (Veszprém) 1,25 millió forint négyzetméterenként
  4. Zsira (Győr-Moson-Sopron) 1 millió forint négyzetméterenként
  5.  Szántód (Somogy) 953 ezer forint négyzetméterenként

Az első öt helyezett közül Ábrahámhegy, Tihany és Szántód a Balaton közelsége miatt lehet vonzó, hiszen mindegyik település rendelkezik vízparttal, ami jócskán megdobja egy-egy ingatlan értékét.

Remeteszőlős ezzel szemben tipikus agglomerációs település, amely egyelőre nem túlzsúfolt és Budapest belvárosa mindössze 30 percre van autóval (ha épp nincs dugó). Zsira esetében a Balaton és Budapest is távoli desztináció, azonban itt az osztrák-magyar határ közelsége adhatja a választ a magasabb ingatlaneladásokra. 

(Borítókép: Település a Balatonon. Illusztráció: Szirtesi László/Getty)