Az összeállításban szereplő árak csakis a legnemesebb vérvonalban tenyésztett kutyákra vonatkoznak.

1. Szamojéd (4 millió 200 ezer forint)

Ez a közepes méretű kutyafajta eredetileg Szibériából származik és rénszarvasokat terelt, vadászott, valamint szánhúzással segítette névadó népcsoportjának tagjait. A hófehér gyönyörűség mára egyre népszerűbb a világon, noha kifogástalan megjelenéséhez nehéz kezelhetőség társul. Kedves mosolyának funkciója is van: a fajtát azért tenyésztették ki így, hogy a nyál ne tudjon kifolyni a szájából. A fagyos tundrán ugyanis villámgyorsan megfagynak a lefolyó nyálcseppek, amelyek sérülést okozhatnak a négylábúnak.

2. Kis oroszlánkutya - Löwchen (3 millió 900 ezer forint)

Ez az édes kis szőrmók első látásra inkább tűnik játéknak, mint igazinak. A Löwchen az egyik legősibb tenyésztett kutyafajta: kialakulása az 1500-as évek elejére tehető. Számos korabeli, nemeseket és gazdagokat ábrázoló festményen megörökítették különleges, elegáns küllemét. 1970 táján a világ egyik legritkább fajtájaként tartották számon, 1973-ban mindössze 65 példány élt belőle. Napjainkban ismét egyre népszerűbb, egyik keresztezéséből született a népszerű si-cu fajta. 

3. Csau Csau (3 millió 300 ezer forint)

Ez a Tibetből származó méltóságteljes kutyafajta már több ezer éve boldogítja az embereket. Származási helyéről a mongol hódítók vitték Kínába és a környező országokba. Őrző-védő kutya, amely kiválóan bírja a zord időjárási körülményeket is. Védjegyük a lilás nyelvük és dús bundájuk. Sajnos sok kínai területen kedvelt csemege a húsuk.

4. Tibeti masztiff (3 millió forint)

A Himalája vidékéről származó tibeti masztiff a legrégebbi keleti kutyafajta. Kínában igazi státuszszimbólumként tisztelik ezt a hatalmas, dús bundájú ebet. Arisztotelész megfogalmazása szerint

a tibeti masztiff alighanem a tigris és a kutya keresztezéséből származik.

Személyisége rettenthetetlen: az indiai pásztorok azért tartják a nyájak mellett, hogy megvédje az állatokat a hóleopárdoktól. A kínai, nepáli és tibeti nomádok annak idején a juhok őrzésére használták őket. A világ egyik legnagyobb és legvédelmezőbb kutyafajtája.

5. Afgán agár (2 millió 400 ezer forint)

Eredeti neve Tāzī, s az afgánok szerint már Noé bárkáján is helyet kapott. Az eredetileg vadászkutyaként használt állat akár 15 évig is elélhet. Ő maga egy kissé makacs, egygazdás személyiség, az idegenekkel szemben bizalmatlan. Kölyökkorától kezdve nagy odafigyelést igényel a nevelése és szocializálása, ezért nem őt ajánlanánk első kutyás gazdiknak. Luxuskutya státuszát az 1970-es évek környékén szerezte. Az afgán agár hosszú, szép szőrét érdemes minden esetben szakemberre bízni, de a rendszeres fésülés is elengedhetetlen.

(Borítókép: Egy férfi két afgán agárral. Illusztráció: Cultura RM Exclusive/Antonio Sab/Getty)