Viseljük hóbortból vagy az anyagi helyzetünk tükrözése céljával, hordjuk egész nap vagy csak alkalmakkor, a karórák valódi státuszszimbólumok, amelyeken keresztül könnyen mások tudtára adhatjuk, hogy mely társadalmi osztályba tartozunk. A világ legdrágább órái messze túlnőnek a mindenki által ismert mainstream brandeken, mi több, egyes darabok több évszázados múltra tekintenek vissza és elkalauzolnak minket az egykori királyi uralkodók világába.

Jaeger-LeCoultre Joaillerie 101 Manchette - 26 millió dollár (9 milliárd 254 millió forint)

A Jaeger-LeCoultre Joaille a 101 darabos Jaeger-LeCoultre női karóra-sorozat része. A széria csúcskategóriás órákat tartalmaz, a Manchette z egy 576 gyémántból álló ékszer, amely a hatalmat és a felső társadalmi osztályba való tartozást hivatott hirdetni.

Burkolata 14 mm x 4,8 mm, térfogata 0,2 köbcenti, vastagsága 3,4 mm.

Megjelenése az összes többi Jaeger-LeCoultre Joaille-darabhoz hasonlóan egyedi, amit egy belső jelzés, vagy valamilyen mechanikai eltérés is kölcsönözhet neki. A lényeg, hogy megkülönböztethető legyen a sorozat más darabjaitól.  A Jaeger-LeCoultre Joaille szépsége a részletekben rejlik: 98 különálló elemből áll, a darabokat pedig a világ legjobb óragyártói állították össze. Minden részlet kézzel készült, a különböző funkciókat pedig az ügyfél megrendelése alapján, szintén egyedi módon alakították ki.

Az órakerék 60 percenként 21 ezer 600 rezgéssel oszcillál a legnagyobb pontossággal. Maga az óra előlapja is látványos fényes ezüst színű számlapjával, zafírkristályával, valamint tetszés szerint zárható és nyitható fedelével. Az elegáns koronatekercs még inkább feldobja az általános dizájnt. Bár a 101-es sorozatban a Joaille kiemelkedik a többi karóra közül, sok mindent kölcsönöz a sor más óráitól, mint például a 101 Feuille-től. A finom órakészítési technikák és az ékszerek tökéletes kombinációja ugyanakkor ezt az órát a többi fölé emeli. 

Breguet Grande Complication Marie Antoinette - 30 millió dollár (10 milliárd 672 millió forint)

Marie Antoinette francia királyné híres zsebóráját Abraham-Louis Breguet svájci óragyártó tervezte, ez volt pályafutása során a 160. óraterve. Remekművét később „óraműben forgó versnek” nevezték.  Az órát állítólag 1783-ban rendelte meg Axel von Fersen svéd gróf, Marie Antoinette szeretője. A munkálatok első körben 6 éven keresztül tartottak, ám száműzetése miatt Breguet kénytelen volt félbehagyni. Végül 1795-ben folytatta a zsebóra készítését, két évvel azután, hogy Marie Antoinettet 1793. október 16-án lefejezték. A királyné így nem élhette meg a neki szánt remekmű elkészültét. 

A "Marie Antoinette" a Breguet cég birtokában maradt egészen addig, amíg 1887-ben el nem adták Sir Spencer Bruntonnak, végül az 1920-as években Sir David Lionel Salomons Breguet-szakértő gyűjteményébe került. 1983. április 17-én ellopták az Iszlám Művészeti Múzeumból Salomons gyűjteményének több mint 100 ritka időmérőjével együtt. A lopást 23 évig nem sikerült felderíteni. Végül olyan személyek értesítették a rendőrséget, akiknek eladási céllal megmutatták a gyűjtemény darabjait. Kiderült, hogy Na'aman Diller mestertolvaj követte el a bűntényt, az órákat pedig széfekben rejtette el az Egyesült Államokban, Európában és Izraelben. Diller halála után az özvegye megpróbálta eladni az ellopott órákat 2004-ben. Elkapták, és 5 év próbaidőt kapott, mert lopott áruval kereskedett. Az eltulajdonított 106 óra közül csak 39-et találtak meg 2007-ben, köztük a Marie Antoinette-et. Az ékszerek visszakerültek a jeruzsálemi múzeumba.

Az óra 823 alkatrészből áll és minden olyan órafunkciót tartalmaz, amit az 1800-as években ismertek. Az alapfunkciókon túl mérte az úgynevezett sziderikus időt, volt benne öröknaptár, perc ismétlő, hőmérő. kronográf, saját ütésvédő rendszer és független másodpercmutató. A felhasznált anyagokat tekintve semmit sem spóroltak ki belőle. Idő és költségkorlát nélkül tartalmaz aranyat, platinát, rubint és zafírt. Utóbbit a mechanikai súrlódás csökkentésére is használta a készülékben a tervező. Az óra külsejét aranyba burkolta és kristálytiszta előlapot kapott, amelyen keresztül a mai napig jól kivehető a fogaskerekek bonyolult mozgása. 

Értéke a saját idejében is csillagászati volt, 2013-ban azt 30 millió dollárra, több mint 10 milliárd forintra datálták.

Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 6300A-010 - 31 millió dollár (11 milliárd 27 millió forint)

A valaha eladott legdrágább karóra címét szerezte meg a Patek Philippe Grandmaster Chime 6300A-010, amikor a genfi Christie's Only Watch jótékonysági aukción 11 milliárd 27 millió forintért kelt el 2019. november 9-én.

Az impozáns ékszer a Patek Philippe 175. évfordulója alkalmából készült a márka valaha volt legbonyolultabb karórájaként 2014-ben. A cég ezzel a 20 különleges funkcióval ellátott, dupla számlapos remekkel igazolta mesterségének kiválóságát.

Ezt mi sem mutatja jobban, minthogy 7 teljes évet és több mint 100 ezre órát áldoztak arra, hogy elkészítsék a Patek első ütős óráját, amely 15 percenként automatikusan üti az időt.

A negyedórákat egy kis hangsugárzó szólaltatja meg, míg egy percismétlő igény szerint csengeti az órákat, negyedórákat vagy perceket. Mindezen túl olyan modern csipogási funkciókat is kapott, mint egy, a cég által külön szabadalmaztatott ébresztő és egy igény szerint beállítható dátumjelző. A Grandmaster Chime összesen hat szabadalommal rendelkezik, köztük egy olyan mechanikai megoldással, amely lehetővé teszi a gravírozott kétoldalas tok könnyű elforgatását és zárását, így könnyen kiválasztható, hogy a két számlap közül melyiket szeretnénk látni.

Az egyedülálló, rozsdamentes acélból készült változatot egy rózsaarany színű számlappal látták el, amelyen a „The Only One" felirat szerepel, míg a másik egy ébenfekete számlap, amely egy öröknaptárt tartalmaz, négy számjegyű évkijelzéssel.

Graff Diamonds The Fascination - 40 millió dollár (14 milliárd 229 millió forint)

A The Fascination névre keresztelt karóra 152,96 karátos fehér gyémántból készült. A közepén egy díszcsiszolású, rendkívül, 38,13 karátos hibátlan körte alakú gyémánt helyezkedik el, amelyet egyedileg vágtak, faragtak és csiszoltak a Graff saját műhelyében. A remekmű nemcsak karóraként, hanem az óralapot kivéve gyémántgyűrűként is hordható.

A sajátos ékszer a kohászat és a drágakőkészítés mesteri alkotása. Nem könnyű létrehozni úgy egy látványos gyémánt karkötőt, hogy az egyben kényelmes és átalakítható legyen. Laurence Graff, a Graff Diamonds alapítója és elnöke szerint a különleges darab a márka londoni székhelyű gyémántháza és a svájci óragyártó műhely közötti szoros kapcsolatot hivatott demonstrálni.

A Fascination egy kiemelkedő darab, gondosan kidolgozott, így többféleképpen is viselhető – egy kis varázslatot adva az ékszerhez.

Graff Diamonds Hallucination - 55 millió dollár (19 milliárd 565 millió forint)

A világ legdrágább órájának csillagászati értékét a platina karkötőbe ágyazott ritka, 110 karátnyi színes gyémántok adják, amelyek különleges színekben pompáznak: található közöttük élénksárga, intenzív és halvány pink, intenzív kék, halvány szürkéskék, zöld és narancs. Vágott formájuk is egyedi: az órában a gyémántok feltűnnek többök között szív-, körte-, marquise-, smaragd-, radiant és kerek formában.

A Graff-hallucináció egy szobrászati remekmű, a színes gyémántok csodájának ünnepe

– mondta a drága Haute Horlogerie darabról annak kiötlője, Laurence Graff, a Graff Diamonds elnöke.

(Borítókép: Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 6300A-010. Fotó: Northfoto)