Többszöri leállás és újrakezdés után tovább épülhet az egykori Löffler-bányánál megépíteni kezdett, de régóta szellemhotelként álló szálloda.

A Pest vármegyei hivatal nemrég közzétett hirdetménye szerint környezetvédelmi hatósági eljárás indult az egykori Löffler andezit kőbányánál félbemaradt hotelépítkezés ügyében. A területet egy korábbi befektető vásárolta meg 2004/2005-ben, hogy ötcsillagos luxusszállodát építsen, amit a Hilton-szállodalánc üzemeltetett volna. Az építkezés végül el is indult 2006-ban, de 2009-ben leállt. Ekkorra az épület alapjai már álltak, sőt a vasbeton váz is készen volt, így kívülről egy szinte teljesen kész hotel benyomását keltette az épület. A kivitelező ennek ellenére 2009 őszén levonult a területről, amely azóta is parlagon áll. Az épület kezdeti koncepciórajzai ide kattintva elérhetők.

Az épület 2019-ben gazdát cserélt és újabb építési engedélyt kapott, de azóta ismét csend volt a beruházás körül. A visegrádi területen most egy az eredeti tervnél némivel szerényebb koncepció mentén kaphat új életet: egy négycsillagos szálloda megvalósítását tervezik a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén, ami országos jelentőségű védett természeti terület.

Az új szálloda a tervek szerint 205 szobával fog rendelkezni és 2000 négyzetméteres wellnes-részleggel. 

Az egykori Löffler-bányában az 1960-as években hagytak fel a kőfejtéssel, ekkor a telket nagyjából a közepén kettéosztó, függőleges bányafal szabadon maradt. A természetes sziklafal a már meglévő, szerkezetkész szálloda fő látványossága lehet, miután hátfalként a koncepció részévé tették. 

(Borítókép: Egy férfi bögrével a kezében figyeli a kilátást egy hotelben. Illusztráció: Halfpoint Images/Getty)