Egyedi kivitelezésű, arany pecsétgyűrűt talált parasztházának kertjében egy nyugdíjas tanár, Richard McCaie. Az egyesült királyságbeli Brauntonban élő idős férfi akár 5 millió forintot is kaphat a műtárgyért.

Éppen műemléki védettségű, 16. századi parasztháza kertjét rendezte, amikor felfedezett egy 1620-ból származó arany pecsétgyűrűt az Angliában élő nyugdíjas tanár, Richard McCaie.

„Nagyon izgatott voltam, amikor előástam a gyűrűt, amely mára felkerült a Hordozható Régiségek Adatbázisába” – árulta el a férfi, aki nagyon meglepődött, amikor rálelt az ékszerre. Annak fontosságára azonban csak azt követően jött rá, miután felbecsültette egy aukciósházzal.

Mint kiderült, akár 3-5 millió forintnak megfelelő fontot is kaphat érte.

„A gyűrű 1620-ból származik, és nagy valószínűséggel az egykor a devoni Cullomptonban élő Humphrey Cockeramé volt. A gyűrűn ugyanis a Cockeram-család címere, hátulján pedig a H. C. monogram látható. Humphrey-t 1620-ban a család fejeként jegyezték fel, aki a 17. század elején Hillersdon Manorban élt, 42 mérföldre keletre a gyűrű megtalálásának helyétől. A család nagy pártfogója volt a helyi templomnak, nevük a régi angol „Coccan” szóból ered, ami azt jelenti: lakó a patak mellett” – világosított fel a gyűrű eredetéről Nigek Mills, a Noonans Aukciósház műtárgyakkal és régiségekkel kapcsolatos tanácsadója.

Az arany pecsétgyűrű a Noonans Ékszerek, órák és ízléses tárgyak elnevezésű aukcióján kerül kalapács alá március 14-én. Kikiáltási ára 8 ezer angol font, vagyis 3 millió forint.

„Megdöbbentünk, amikor megtudtuk, mennyit ér ez a pecsétgyűrű, hogy akár 12 ezer fontot (5 millió forint) is kaphatunk érte. Úgy tervezzük, hogy az árverésből befolyó összeget a gyermekeink megsegítésére fordítjuk” – mondta Richard McCaie.

Magyarországon az államé lenne

Míg az Egyesült Királyságban, az Amerikai Egyesült Államokban, valamint több nyugati országban a saját földön talált műemléki értékű ritkaságok, jelentős értékű vagyontárgyak a föld birtokosának tulajdonát képezik és ő bármit tehet velük, addig hazánkban minden ilyenre igényt formálhat az állam, pontosabban kötelesek vagyunk mi jelenteni és felajánlani ezeket a tárgyakat az államnak. Amennyiben az állam nem tart rájuk igényt, a tulajdonjogokat mi szerezzük meg, ellenkező esetben pedig a vagyontárgy értékével arányos találódíjra vagyunk jogosultak. Ebben az esetben a kapott összeg jóval alacsonyabb annál, mint amennyit akár egy aukción szerezhetnénk. A bírói gyakorlat szerint a tárgy valódi értékének egyharmada az az összeg, amely méltányos értékű találódíjnak tekinthető. Ha a talált tárgy a védett kulturális javak körébe tartozik, annak tulajdonjoga mindenképpen az államot illeti meg. 

(Borítókép: A Brauntonban talált arany pecsétgyűrű. Fotó: Northfoto)