Elsöprő francia siker uralkodik az európai milliárdosok listáján. Íme az öt leggazdagabb ember az öreg kontinensről!

1. Bernard Arnault (francia)

Bernard Arnault az első a világ leggazdagabb embereinek ranglistáján, aki európaiként az első helyen végzett. 2020-ban történt, hogy a Bloomberg felmérése szerint Elon Musk a második helyre szorult Arnault-val szemben. Az LVMH francia cégcsoport a világ vezető luxusmárka-konglomerátuma, amelynek tulajdonosa Arnault és családja. A csoporthoz tartozik többek között a Louis Vuitton, a Hennessy, a Moët & Chadon, a Tiffany & Co., illetve a Sephora is. Arnault vagyon 147 milliárd euró körül mozog, messze ő volt a leggazdagabb európai 2022-ben.

2. Francoise Bettencourt Meyers (francia)

Francoise Bettencourt Meyers a L’Oréal alapítójának, Eugène Schuellernek az unokája, így szép örökséggel kezdte életét, amit a mai napig élvez és ápol. Jelenleg 80 milliárd dollárral a világ leggazdagabb asszony.

3. Amancio Ortega (spanyol)

Amancio Ortega Európa egyik leggazdagabb embere, sokszor szerepelt már a toplista leggazdagabb öt embere között is. Úttörő szerepet töltött be a divatban: a volt feleségével, Rosalia Mera-val együtt 1975-ben megalapította az Inditexet, ami a Zara divatláncról ismert. A madridi székhelyű Inditex 60%-a az ő tulajdonában van. Ez 8 márkanévvel és 7.500 üzlettel rendelkezik a világon, köztük Massimo Dutti és a Pull & Bear. Ortega több, mint 400 millió dollárt keres évente, amit első sorban Madridban, Barcelonában, Londonban, Chicagoban, Miamiban és New Yorkban levő ingatlanokba fektet be. Jelenleg közel 76 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik. 

4. Rodolphe Saadé (francia)

A Saadé családi vállalkozás a világ harmadik legnagyobb szállítmányozási vállalata. A CMA CGM logisztikai vállalat székhelye Marseille-ben található és Európa ötödik leggazdagabb embere irányítja, akinek nettó vagyona több mint 45 millió dollárra rúg.

5. François-Henri Pinault (francia)

François Pinault francia vállalkozó, a francia Kering luxuscsoport alapítója, amelybe a Saint Laurent, az Alexander McQueen és a Gucci tartoznak. Jelenleg Pinault és családja 38 milliárd dollár felett rendelkeznek. Az üzletember felesége 2009 óta Salma Hayek amerikai színésznő. Kettejük között négy év korkülönbség van. 

(Forbes)

(Borítókép: François Pinault. Fotó: Monica Schipper/Getty)