A világ leggazdagabb olajsejkjei között akadnak olyanok, akik egy év alatt megduplázták vagy megsokszorozták a vagyonukat. A hozzájuk tartozó nagyvállalatok és alkalmazott üzletembereik akkora összegeket mozgatnak nap mint nap, hogy a pontos számokat sokszor ők maguk sem tudják egy kis utánajárás nélkül megmondani.

5. Abdulla bin Ahmad Al Ghurair

Al Ghurair 1967-ben alapította az Egyesült Arab Emírségek egyik vezető bankját, a Mashreq Bankot, amelynek jelenleg is ő az elnöke. Korábban a Stanford Egyetemen szerzett MBA (Master of Business Administration) diplomát, egy időben pedig a Hewlett-Packard közel-keleti üzleti részlegét vezette. Az Egyesült Arab Emirátusok üzletemberének teljes nettó vagyonát 6 milliárd dollárra, mai árfolyamon 2 ezer 157 milliárd 810 millió forintra becsülik.

4. Abdul Aziz Al Ghurair

Az idősebb Al Ghurair fia, Abdul Aziz még édesapja sikereit is túlszárnyalta, ugyanis 7,5 milliárd dolláros (2 ezer 697 milliárd 375 millió forintos) vagyonnal rendelkezik. Az üzletember amellett, hogy a Mashreq Bank vezérigazgatója, az Arab Business Angels Network startupokra összpontosító kockázati tőkecsoportjának az élén áll, valamint házelnöke a Szövetségi Nemzeti Tanácsnak.

Az üzletember tervei szerint jövőre lemond a kormányzati tisztségről, hogy kizárólag üzleti érdekeltségeire összpontosíthasson. Állítólag fontolgatja, hogy befektetéseket eszközöl Líbiában, miután már most is 50 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik az ország legnagyobb olajfinomítójában.

3. Mohammed Hussein Al Amoudi

Al Amoudi 1974 óta az üzleti élet aktív szereplője, vagyona azonban az elmúlt években 14 milliárdról (5 ezer 35 milliárd 448 millió forint) 3 milliárd dollárra (2 ezer 985 milliárd 95 millió forintra) csökkent. Az etiópiai születésű üzletember hivatalosan a világ leggazdagabb fekete bőrű férfija.

Hatalmas vagyonát az építőiparban és az ingatlanpiacon folytatott tevékenységének köszönheti. A pénzből egy olyan birodalmat épített, amely bányászati és olajipari érdekeltségeket is magában foglal Etiópiában, Svédországban és Marokkóban. Konglomerátuma több milliárdos bevételt hoz évente. Al Amoudi fentebb említett, jelenlegi nettó vagyonának nagy része Etiópia olajtermelésének 70 százalékából származik, míg bányászati vállalkozása 4 tonna aranyat termel évente.

2. Mohammed bin Rashid Al Maktoum Sejk

Az üzletember neve mára szinte egybeolvadt az Egyesült Arab Emírségekével, ugyanis nem csak hogy ő az ország al- és miniszterelnöke, de ő a Dubaji Emirátus uralkodója is. A sejk a Dubai Holding 99,67 százalékának tulajdonosa. Elsősorban vendéglátóipari vállalkozások, üzleti parkok, ingatlanok és telekommunikáció fejlesztésével és irányításával foglalkozik. Nettó vagyona 14 milliárd dollár, vagyis 5 ezer 35 milliárd 448 millió forint.

Al Maktoum egyik legismertebb üzleti jelenléte, hogy ő áll a dubaji kormány tulajdonában lévő The Emirates Group leányvállalata, a Emirates légitársaság elindítása mögött. Ez a vállalat a világ negyedik és a Közel-Kelet legnagyobb légitársasága.

Az Emirates-en kívül a sejk áll a világ legmagasabb épülete, a Burdzs Kalifa mögött is, amelyet 2010 januárjában nyitottak meg. Az ő egyik fejlesztésének része továbbá a The Dubai Mall, amely a világ legnagyobb bevásárlóközpontja.

Bár az üzletember magánélete nem nyilvános, annyit biztosan lehet tudni, hogy ez idáig 19 gyermeke született. Első feleségével 1979-ben házasodott össze és lagzijuk a „Legdrágább esküvő” néven került be a Guinness-rekordok könyvébe: összesen 100 millió dollárt (35 milliárd 995 millió forintot) költöttek az egy hónapig tartó ünnepségre, egy kifejezetten erre az alkalomra épített stadionban Dubajban. Al Maktoum sejk azóta egy újabb házasságon is túl van, amelyet még több nem hivatalos frigy követett.

1. Mansour bin Zayed Al Nahyan Sejk

Az ő neve leginkább arról ismert, hogy tulajdonosa a Machester City futball klubnak és jelenleg az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnök-helyettese, féltestvére pedig maga az elnök. Az üzletember a szolgáltatásokért felelős miniszteri tanács, az Emirates Racing Authority és az Emirates Investment Authority elnöke is egyben. Al Nahyan továbbá tagja a Legfelsőbb Kőolajügyi Tanács igazgatótanácsának, valamint részesedése van a Virgin Galactic amerikai űrrepülő társaságban és a Sky News Arabia hírcsatornában. Nettó vagyonát 30 milliárd dollárra (10 ezer 799 milliárd 910 millió forintra) becsülik, ezzel ő a világ leggazdagabb sejkje.

(SzF)

(Borítókép: Üzlet. Illusztráció: Getty Images)