Találóan Enterprise-nak nevezte el újonnan tervezett szuperjachtját a Hong Kongban állomásozó jachttervező, Anthony Glasson. Az M51 Concepts nevű vállalat fejének lenyűgöző munkáját tudtán kívül ugyan, de a Star Trek-filmekből ismert azonos nevű csillaghajó ihlette.

A Star Trek 1960-ban Gene Roddenberry által kitalált világa mindmáig elkísér minket. A fikciós univerzum hat, összesen 723 részes tudományos-fantasztikus, egymással nagyon szoros kapcsolatban álló filmsorozatot, egy rajzfilmsorozatot, tizenhárom egész estés mozifilmet és több száz regényt, videójátékot takar. Az eredeti sorozat még 1966-ban indult, 2020 januárjától pedig az 1987–1994 között vetített Star Trek: Az új nemzedék című szériában megismert Jean-Luc Picard kapitány utóéletét bemutató sorozat izgalmas epizódjain izgulhatnak a rajongók. A Star Trek-univerzum eddigi életének nagyjából kétharmadánál közvetítették a 2001-ben indult, összesen 4 évadot megélt Star Trek: Enterprise című sorozatot, amely az első 5-ös sebességfokozatra képes ember építette űrhajó legénységének kalandjait mutatta be.

Találó, hogy pont ezután a hajó után nevezte el legújabb jachtját a neves tervező, Anthony Glasson.

Az M51 Concepts atyja egy modern, közel 84 méter hosszú trimaránt tervezett legutóbb, ám arra csak utólag jött rá, hogy külső jegyei a Star Trek-sorozatból ismert csillaghajóéira hajaznak.

„Hogy mi inspirálta a jacht stílusát, arra csak akkor jöttem rá, amikor befejeztem azt. Korábban végignéztem a Star Trek teljes első évadát, majd öntudatlanul megterveztem egy jachtot, amely az eredeti Enterprise-ra hasonlít" – mondta Glasson.

Többtestű hajó

A trimarán egy többtestű hajó. Egy főtörzsből és két kisebb kitámasztótestből áll, amelyeket oldalsó gerendákkal rögzítenek a főtörzshöz. A legtöbb modern trimarán vitorlás jacht, amelyet kikapcsolódásra vagy versenyzésre terveztek. Más darabok kompként vagy hadihajóként szolgálnak.

(Borítókép: Az Enterprise nevű szuperjacht. Fotó: Northfoto)