Az ember és a technológia, az autó és a sofőrje közötti összhangot, a sebesség és a természet fúzióját hivatott jelképezni a 2023-as Art Paris művészeti expón kiállított fantázia autó, a Metamorphosis. Az autóversenyzés varázslatát szimbolizáló alkotást az esemény nyitányán mutatták be a nagyérdeműnek.

Idén is kitett magáért a francia Alpine verseny- és sportautógyártó cég, amely sorozatban harmadjára kápráztatta el egy művészi alkotással az Art Paris közönségét. A modern és kortárs művészet világelső, 2023-as rendezvényén több mint 130 francia, európai és nemzetközi galéria találkozott a Grand Palais Éphémère ideiglenes kiállítóteremben az Eiffel-torony lábánál.

Az esemény megnyitóján leplezték le a Metamorphosis nevű művészeti alkotást, amelyet a belga Arne Quinze késített az Alpine felkérésére. Az alumínium karosszériát organikus formájú elemekkel ötvözte a művész, majd a szobrot egy „lebegtető” pódiumra helyezte, ezzel azt a hatást keltve, mintha az autó a levegőben lebegne.

A látványt változó színű LED-világítással fokozta, amely a mozgás illúzióját keltette az egyébként statikus alkotáson. Mint ahogyan az alkotó fogalmazott:

a mű az autó létezése mögött meghúzódó technológia álomszerű megnyilvánulását mutatja be.

Az Alpine nem először varázsolta el a közönséget egy művészi autós installációval. Tavaly mesterséges intelligencia és algoritmusok segítségével alkotta meg az A110 Sastrugát, az azt megelőző évben pedig egy teljesen kézzel festett autót mutattak be, amely Felipe Pantone argentin-spanyol kortárs művész keze munkáját dicsérte.

„Ez a darab az Alpine-nal folytatott izgalmas együttműködés eredménye. Egy olyan új formát képzeltünk el, amely a versenyzés varázslatát szimbolizálja: a sebességet, valamint a fúziót autó és pilóta, ember és technológia, sebesség és természet között között. Meggyőződésem, hogy a természetet szemlélve találjuk meg a legtöbb technikai megoldást, és ezt szerettem volna itt megmutatni” – mondta művéről Arne Quinze. Laurent Rossi, az Alpine vezérigazgatója hozzátette: a művész alkotása egy képzeletbeli jövőbe kalauzol minket.

(Borítókép: Metamorphosis. Fotó: Northfoto)