A jacht fenntartása komoly összeggel terheli az olasz kormány költségvetését.

Amikor vízre szállt Jeff Bezos Koru nevű jachtja, sokan azt hitték, az a világ legmonumentálisabb hajója. Valóban lenyűgöző méretekkel rendelkezik, de a világ legnagyobb vitorlás szuperjachtjának járó címet egy orosz milliárdos 600 millió dollár (206 milliárd forint) értékű hajója kapja.

Andrey Melnichenko vitorlás jachtjának egekbe tornyosuló árbócai magasabbak, mint a Big Ben. Bezos sétahajója 416 láb, vagyis 126 méter magas, míg a Sailing Yacht A-re keresztelt óriás 50 lábbal hosszabb, vagyis 468 láb, átszámítva 142 méter. Egy másik lényeges különbség, hogy a Koru a világ legegzotikusabb helyeire hajózik iparmágnás tulajdonosával, míg az olasz rendőrség által lefoglalt Melnichenko sétahajója Trieszt északi kikötőjében egy speciális szárazdokkon fog elkorhadni. Minden bizonnyal nem a tehetős tulajdonos, de hajózás szerelmeseik is nehezére esik látni egy ilyen ikonikus hajó elpusztulását.

Egy műszaki csoda

A megajachtot Dirk Kloosterman építette, de a dicséret Philippe Starcknak jár az azonnal felismerhető dizájnért, amely megkülönbözteti a többi, óceánokat szellő társától. A 2011-ben üzembe helyezett hajó négy évig készült és 2017-ben került a milliárdos tulajdonába. Az acél köpennyel borított nyolcemeletes jacht sokáig rivalizálás tárgyát képezte Melnichenko és Bezos között, de az orosz üzletember egyértelműen nem tekintette ellenfélnek az amerikai mágnást.

A Sailing Yacht A 40 kabinnal van felszerelve, így 20 vendég elszállásolására alkalmas, és egy további 54 fős személyzet lehet jelen. 

Az emeletek között lifttel lehet közlekedni vagy pedig a méretes csigalépcsőn. Több garázst is találunk, egy helikopterleszállót a hajó orránál, illetve annak belsejében egy tengeralattjárót is.

A felszín alatt lévő szürreális víz alatti kilátó beleolvad a gerincbe és kilátást nyújt a légcsavarokra, továbbá szerencsés esetben a vízi világot is megcsodálhatjuk.

A jacht maximum sebessége 23 csomó, vagyis 43 kilométer per óra, utazósebessége pedig 19 és fél csomó, átszámítva 36 kilométer per óra. A forgóágyakkal és golyóálló ablakokkal felszerelt hajó az utóbbi időben alaposan megterheli az olasz kormány költségvetését, ugyanis havonta legalább 900 ezer dollárba (310 millió forintba) kerül a jacht fenntartása. Azt a kérdést azonban homály fedi, hogy Bezos miért nem vásárolta meg a gigantikus óceánjárót a lefoglalás után.

(Luxurylauches)

(Borítókép: Sailing Yacht A. Fotó: Northfoto)