Több mint 10 ezer tétel közül került ki az a bor, amelyért az „Év Nemzetközi Női Borásza 2023” címmel tüntetett ki egy magyar borásznőt Németország legnagyobb internetes szakportálja. Kövesdi Zsófia a villányi borvidék egyik elismert szakembere.

A villányi borvidéket nem egyszer a Kelet Bordeaux-jaként emlegetik külföldön, nem véletlen, hogy itt készült el az a vörösbor is, amelynek páratlansága meghozta az Év Nemzetközi Női Borásza címet a több Bordeaux-féle szőlőt is termesztő és felhasználó magyar borásznőnek, Kövesdi Zsófiának. A 110 hektáros Jammertal Borbirtok területének 85 százalékán Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon és Merlot terem, a fennmaradó földrészen pedig Blaufränkisch, Pinot Noir és Syrah.

„Időről időre fehérszőlőt is vásárolunk, hogy szélesítsük a portfóliónkat és különböző, kis kiszerelésű elit tételeket is előállítsunk” – kezdte a neves selection-online.de elnevezésű szaklapnak Kövesdi, aki élete első üveg borát 2019-ben palackozta, miután a budapesti Corvinus Egyetemen szőlőművelésből diplomázott, majd Franciaországban és Portugáliában járt mesterkurzusra.

„A program egyik legnagyobb előnye az volt, hogy öt különböző ország borászati egyetemei szervezték” – árulta el a szakember, aki az iskola elvégzése óta nagyjából 2 millió üveg bort gyártott. A szőlőtermesztés és borkészítés során Kövesdi nemcsak a hagyományokra és a termőhely adottságaira fókuszál, hanem saját stílusát és preferenciáit is előtérbe helyezi.

„A legfontosabb tényező persze a piaci kereslet, ami néha megköti a kezemet. Szerencsére ezt kihívásként és nem problémaként élem meg. Ezek a borok megőrzik a szerkezetüket és stílusukat, miközben tele vannak energiával és frissességgel" – mutatott rá a főborász, aki szerint innen is van hova fejlődni. „Nem akarok abba a hibába esni, hogy elhitetem magammal: mindent tudok. Fejlődni szeretnék, és továbbra is prémium borokat készíteni.”

Németország a világ egyik legnagyobb és legjelentősebb borpiaca. Kövesdi Zsófia teljesítménye a magyar bormarketing szempontjából kiemelkedő jelentőségű, magyar borász vagy borásznő ugyanis ezelőtt még sosem részesült ilyen figyelemreméltó külföldi elismerésben. A díj bizonyítja, hogy Magyarországnak mind a terroir (a termőhely és annak adottságai – a szerk.), mind a borászszakma felkészültsége szempontjából helye van a világ borászati élvonalában.

(Borítókép: Szőke nő egy pohár vörösborral a kezében. Illusztráció: Shutterstock)