A szupergazdagok életében kevés extravagánsabb dolog létezik, mint egy saját magánrepülőgép. Míg a legtöbben általában bérlik ezeket a járműveket, addig van, aki inkább vásárol magának egyet, amely mindig kéznél van.

Bill Gates – Bombardier Challenger 350

Bill Gates jelenleg a világ negyedik leggazdagabb embere. A mára részben visszavonult dollármilliárdos a Microsoft alapítójaként ikonikus alakja a mikroszámítógép-ipar történetének.

Mivel manapság ideje nagy részét jótékonysági szervezeteinek irányításával tölti, szinte a mindennapjai része az utazás. Élete során egy igen szép magánrepülőgép-flottát gyűjtött össze. A kollekció része egy Cessna 208 Caravan, egy Eurocopter EC135 helikopter, két Bombardier Challenger 350 és két Gulfstream G650ER magánrepülőgép. Utóbbi piaci ára 70 millió dollár, mai árfolyamra átszámítva közel 24 milliárd forint környékén mozog.

Oprah Winfrey – Gulfstream G650

Oprah Winfrey az egyik legnézettebb televíziós talk-show, az Oprah Winfrey Show házigazdájaként lett ismert, amely közel 25 évig volt látható a tévében és több mint 50 millióan kísérték figyelemmel a legújabb adásokat.

A műsorvezető egy 2015-ös 18 személy befogadására alkalmas Gulfstream G650 magánrepülőgép büszke tulajdonosa, amely piaci ára 75 millió dollár, vagyis 25 és félmilliárd forint.

Elon Musk – Gulfstream G550

Elon Musk nemcsak a földi-, valamint az űr-, de a légi közlekedés nagy szerelmese is, így nem meglepő, hogy ő is birtokol egy-két magánrepülőgépet: egy Gulfstream G550-est és egy G650ER-est. A PayPal társalapítója évente több mint 240 ezer kilométert repül, ami elegendő ahhoz, hogy több mint hatszor megkerülje a Földet.

A 2020-ban vásárolt G550-es 14 millió dollárba (4 milliárd 700 millió forintba) került és 17 utas befogadására alkalmas. A 2016-os G650ER piaci ára 70 millió dollárba (24 milliárd forintba) fájt neki.

Jay-Z és Beyoncé – Bombardier Challenger 850

A világhírű énekesnő egy Bombardier Challenger 850-es magánrepülővel lepte meg a férjét, Jay-Z-t apák napja alkalmából. A nagylelkű ajándék értéke 40 millió dollár, vagyis 13 és félmillió forint.

A legfeljebb 15 utas befogadására alkalmas gép a legnagyobb a Bombardier magánrepülőgépeinek kínálatában. Nagy sebességű Wi-Fi-vel, nappalival, konyhával, hálószobával és két fürdőszobával is rendelkezik.

Jeff Bezos – Gulfstream G650ER

Jeff Bezos hatalmas vagyonát az Amazon alapításának köszönheti. A világ legnagyobb online vásárlással foglalkozó vállalata mára több mint 386 milliárd dolláros éves forgalmat ér el. A cégnek számos leányvállalata van, mint például a Whole Foods szupermarketek, az Audible hangoskönyv- és podcast-szolgáltatás, valamint a Twitch, egy élő közvetítési platform.

Bill Gateshez és Elon Muskhoz hasonlóan Bezos is a Gulfstream G650ER típusú magángép rajongója. 2015-ben Dassault Falcon 900EX-típusú gépét egy vadonatúj G650ER repcsire cserélte. A magángép lehetővé teszi a számára, hogy berepülje a fél világot, mielőtt újra tankolnia kellene.

A gép tágas utasterét úgy tervezték, hogy mindenki kényelmesen, egymástól távolabb, csendben élvezhesse az utat, főleg az üzleti repülések során. Mindennek tetejében a tizenhat ovális panorámaablak természetes fénnyel és lenyűgöző kilátással árasztja el a kabint, amely tökéletes helyet biztosít Bezos számára az étkezéshez, alváshoz és munkához, amikor a levegőben utazik.

(Privatejetcharter)

(Borítókép: Beyonce. Fotó: Getty Images)