Az emberiség sok évszázadon át élt abban a tévhitben, hogy az arany a legdrágább anyag a Földön. Pontosabban fogalmazva: egykoron tényleg az arany volt a legértékesebb, de napjainkban már „lejárt lemez”. Mutatjuk a világ 5 legdrágább anyagát!

5. Trícium

Grammja 30 ezer dollár (kb. 11,1 millió forint).

A trícium egy radioaktív tulajdonságokkal bíró hidrogén-izotóp. Természetes állapotban a Földön nagyon ritka, ezért mesterségesen állítják elő. Főként atomenergia előállításához használják. A Fukusimai atomerőmű-balesetben többek között ez az anyag szivárgott és okozta a katasztrófát. 

4. Gyémánt

Grammja átlagosan 55 ezer dollár (kb. 20,3 millió forint).

A gyémántok előfordulása gyakoribb, de egyes kövek között nagy lehet az árkülönbség. Az egyik legritkább a kék gyémánt, amelynek grammjáért több millió dollárt is fizetni kell, míg a más színű, tisztaságú gyémántok jóval kisebb összegért is megkaparinthatók.

3. Musgravit

Grammja 170 ezer dollár (közel 62,7 millió forint).

A musgravit egy, az úgynevezett Taaffeite ásványok családjába tartozó drágakőféle, amelyet Ausztrália déli részén fedeztek fel. 1967-es megtalálása óta csak igen kis darabokban bukkan fel, általában egy-egy más elemmel szennyeződve. Mivel milliószor ritkább, mint a gyémánt, ezért az ára is magasabb, noha a kereslet kisebb érte. 

2. Kalifornium

Grammja 27 millió dollár (kb. 9,9 milliárd forint).

A legdrágább radioaktív anyag a földön, gyógyászati eljárásokban, atomfegyvereknél használják. Az 1950-es években fedezték fel, azóta eddig csak néhányszor sikerült előállítani.

1. Az antianyag

Egyetlen gramm antianyagért körül-belül 17,5 kvadrillió (milliószor milliárd) forintot kellene fizetni.

Nevét onnan kapta, hogy a benne lévő atomot a proton, neutron és elektron helyett azok antirészecskéi, az antiproton, antineutron és pozitron építik fel. Közönséges anyaggal találkozva mind megsemmisül és elektromágneses sugárzás, vagyis fotonok formájában energia szabadul fel.

Az antianyaggal kapcsolatos munkálatok egyelőre csak elméleti fejtegetések. Egyes modellezések szerint 1 gramm antianyagban annyi energia van, hogy 1000 űrsikló tartályát megtöltené kémiai energiával. Előállításához annyira extrém körülmények kellenének, hogy az egyelőre finanszírozhatatlan:

jelenleg egy gramm ilyen anyag előállításához is egy évig kellene megállás nélkül dolgoznia a teljes emberiségnek.

(Borítókép: Kék gyémánt. Illusztráció: Shutterstock)