Múlt héten adtunk hírt a 100 leggazdagabb magyarról, akik összvagyonának közel felét a lista első tíz helyezettjének tulajdona teszi ki. Ők összesen 3560,5 milliárd forinttal rendelkeznek, közülük is a leggazdagabb Mészáros Lőrinc, akinek vagyona 660 milliárd forint. Egy friss elemzés szerint hazánk ultragazdagjainak száma megsokszorozódhat a következő hét évben.

Mint az című kiadványból nemrég kiderült, Magyarország legvagyonosabb emberei összesen 7655,2 milliárd forintos vagyonnal rendelkeznek. A 100 fős listára azok kerülhettek fel, akiknek tulajdona eléri a 14 és félmilliárd forint értéket, ugyanakkor a Knight Frank londoni központú ingatlancég friss tanulmánya szerint nemzetközi viszonylatban már az is az ultragazdagok körét erősíti, akinek vagyona meghaladja a 10,5 milliárd forintot.

Ezek emberek világszerte összesen 580 ezren vannak.

A tanulmány rávilágít, hogy ebbe a körbe rohamosan kerülnek be újabb és újabb tagok hazánkból, mi több, 2027-re világelsők lehetünk a gazdagok számának növekedésében. A legalább 10,5 milliárd forintos vagyonnal rendelkező magyarok száma

a becslések szerint 74,4 százalékkal összesen 415 főre nőhet a következő öt évben, miközben a milliomosok száma több mint duplájára emelkedhet.

Utóbbi kapcsán az elemzésből kiderül, hogy 2022-ben 31 ezer 844 magyarnak volt legalább 1 millió dollárja (347,5 millió forintja), az ő számuk 2027-re 109 százalékkal 66 ezer 690-re nőhet.

Az európaiak voltak a gazdasági válság legnagyobb vesztesei

Az elemzésből az is kiderül, hogy a gazdasági válság következtében tavaly 10 százalékkal csökkent a világ ultragazdagjainak a vagyona, ezzel együtt 5 százalékkal 2629 főre a dollármilliárdosok száma. A legtöbb pénzt az európai gazdagok bukták el, az ő összesített vagyonuk 17 százalékkal csökkent. Őket az ausztrál-ázsiai régió követte 11 százalékkal, majd Amerika 10 százalékkal. A régiók közül Afrika és Ázsia bizonyult a legellenállóbbnak, előbbi 5 százalékos, utóbbi 7 százalék körüli visszaeséssel – mutat rá a tanulmány alapján a portfolio.hu.

Ez is érdekelheti:

Érdekli, kik voltak hazánk leggazdagabbjai a régi időkben? A 100 legvagyonosabb magyarról szóló lista apropóján összeállítottunk egy listát azokról, akik a legnagyobb fényűzésben éltek Magyarországon a 19. és 20. század fordulóján. Kattintson, és ismerje meg őket!

( Borítókép: Magánrepülőgép. Illusztráció: Getty Images)