A 19. század végén egy Oroszországban született ötvösmester megalkotta minden idők legextravagánsabb, legszemkápráztatóbb tojásait. Fabergé alkotásait azóta is nagy becsben tartják a műkincsgyűjtők, így nem csoda, hogy minden pénzt megadnak értük.

Fabergé összesen 52 tojást készített az orosz királyi család számára – mindösszesen 71 Fabergé-tojásról tudunk –, amelyek közül 43-at ma is számon tartanak. Ezeket a cár húsvét alkalmából ajándékozta feleségének, a szétnyitható, díszekkel dekorált és gyönyörűen megmunkált tojások mindegyikében valamilyen meglepetés rejlett.

A Fabergé-tojások aranyból és ezüstből készültek, zománc- és drágakő díszítéssel, de különösen a zománctechnika teszi különlegessé őket. A legtöbb tojásba titkokat is rejtettek: az egyik királyi családnak készült darabban például a transzszibériai vasút ihlette tojás belsejében egy felhúzható arany kisvasút van, magát a tojást szürke szalag veszi körül, rajta pedig a vasút térképe látható.

Bár a tojások kétségtelenül drága anyagokból készültek, értékük mégsem a felhasznált ékszerek vagy fémek árában keresendő, hanem sokkal inkább a művészek találékonyságában és ügyességében. 

A remekművek Fabergé műhelyében készültek, azonban az alkotó később már csak felügyelte a műveleteket, amelyeket profi ékszerészek végeztek. 

Fabergé mesterrel kapcsolatban olyan legendák is szárnyra kaptak, hogy kalapáccsal verte szét az általa nem tökéletesnek látott darabokat.

Ezek után nem meglepő annyira, ha azt mondjuk, hogy egy-egy tojás csaknem egy évig készült. A legenda szerint Fabergé teljességgel a tökéletesség megszállottja volt. Manapság Fabergé-tojás igen ritkán kerül a piacra: az utolsó, hivatalosan is megerősített ár 18,5 millió dollár (6 milliárd 360 millió forint) volt a Christie's egyik londoni aukcióján 2007-ben, de egy 2014-es aukción – nem hivatalos információk szerint – 33 millió dollárt (11 milliárd 356 millió forint) is fizethettek egy darabért. 

(Borítókép: Fabergé-tojás. Illusztráció: Jonathan Kitchen/Getty)