Virtuális járgányból valóságos gyűjtői darabbá vált a TVR Cerbera Speed 12, amelyet a világ legveszélyesebb autójának tartanak.

A Gran Turismo videójátékból ismertté vált TVR Cerbera Speed 12 versenyautót a valóságban is megalkották, nemrégen pedig elképesztő összegért, átszámítva 255 millió forintért cserélt gazdát egy árverésen. 

A hiper-sportautók korszakában a gyártók azon versenyeznek, hogy ki tudja a leggyorsabb autót megalkotni. Húsz évvel ezelőtt azonban az ötlet, hogy egy 1100 kilogrammos utcai autó közel 900 lóerővel szelje az aszfaltot, nem csupán példa nélkülinek, de elképesztően őrült elképzelésnek számított. A TVR Cerbera Speed 12 modell azonban életre keltette mindezt, éppen ezért nevezték a „világ legveszélyesebb autójaként" tartják számon.

Bár az autó egy versenyautónak tűnik, a TVR Cerbera Speed 12 jogosult az utcai közlekedésre. A prototípus azonban annyira erős és nehezen vezethető volt, hogy a gyártást végül nem folytatták. A TVR brit sportkocsigyártó cég és az akkori vezetője, Peter Wheeler – aki szabadidejében más modellekkel versenyzett – úgy gondolta, hogy az autó túl nagy kihívást jelentene a vásárlók számára. 

Csak egy darab TVR Cerbera Speed 12 készült, amely az utcai autó, a prototípus és a versenyautó alkatrészeiből állt össze. Ezt az autót aztán egy olyan vevőnek adták el, akit maga Wheeler személyesen választott ki.

Az autó tervezésekor a cél az volt, hogy lépést tartson a híres McLaren F1-gyel, így a Speed 12 hajtóműve alatt egy 7,7 literes V12-es motor lapul. Az előző tulajdonos a TVR versenymérnökeinek képességeit és tapasztalatait használta fel a Speed 12 teljesítményének további optimalizálására. A motort újratervezték és sok alkatrészt felújított elemekre cseréltek. 

Az autó súlya mostanra körülbelül 1 tonnára csökkent, ugyanakkor hatalmas, körülbelül 850 lóerős teljesítményt és nagyjából 1220 Nm-es nyomatékot képes leadni. Ez utóbbi kifejezést talán úgy érthetjük meg legkönnyebben, hogy az autónak milyen erővel sikerül megmozdítania magát, mennyire ránt előre induláskor.

Miután a Gran Turismo videójátékban szerepelt, a Speed 12 jelentős figyelmet váltott ki az árverésen. Az angol Silverstone Auctions gépjármű-aukciós háznál a tétel iránt hatalmas volt az érdeklődés, sőt a licitálók között akadtak, akik Svájcból, Új-Zélandról, Ausztráliából és az Egyesült Államokból jöttek. Az autó végül egy brit vásárlónál kelt el, átszámítva 255 millió forintért, ami majdnem kétszerese az előzetesen várt bevételnek. Az új tulajdonos vajon tudja, mire vállalkozott?

(Borítókép: TVR Cerbera Speed 12 autó. Fotó: NorthFoto)