A Hyperion XP-1 nem csak egy szuperautó, hanem a jövőbe vezető út megtestesítője, a hidrogénhajtású autózás úttörője.

Egy új játékos lépett a hiperjárművek piacára, és olyan technológiát hozott, amely valóban úttörőnek számít az iparban. A Hyperion XP-1 hidrogénhajtású autó nemcsak a versenypályán tűnik ki, hanem az úton is – számolt be róla a SupercarBlondie

Ez a különleges jármű a hidrogénhajtású autók legújabb generációjához tartozik, a hajtásláncot űrtechnológiával kombinálja. Az XP-1 képes 2,2 másodperc alatt 0-ról 96,5 km/órára gyorsulni, a végsebessége 355 km/óra. Mindezt 1 tonna 32 kilós tömeggel éri el, amely jóval kisebb, mint a hagyományos hidrogénhajtású járművek tömege.

Az autó futóműve monocoque keretből, titán karosszéria-elemekből és szénszálas hidrogéntartályokból áll. Mindezek mellett napelemek is találhatók rajta, amelyek a napraforgókhoz hasonlóan képesek a nap sugarainak követésére. Bár a napelemek nem termelnek elég energiát az autó meghajtásához, így is hozzájárulnak a belső elektronika működéséhez, csökkentve a hidrogén iránti igényt.

Az autó belső tere minimalista, de futurisztikus. Nincsenek hagyományos gombok és kezelőszervek, helyettük egy hatalmas, 98 hüvelykes ívelt képernyő található, amely integrálja a műszerfalat és a központi konzolt. A képernyőről egyelőre kevés információ áll rendelkezésre, de a cég ígéretet tett arra, hogy hamarosan többet is megtudhatunk róla.

Az XP-1 modell hidrogénes tankja 1635 kilométeres hatótávolságot biztosít, és a tank feltöltése csupán 2 percet vesz igénybe, szemben az elektromos autók több órás töltési idejével. Ugyanakkor a hidrogénautók terjedésének legnagyobb gátja a hidrogéntöltő állomások hiánya. A Hyperion bízik abban, hogy a következő években fejlődni fog a hidrogéntöltő hálózat, mi több, sajátot is ki szeretne építeni.

A Hyperion az XP-1 modellel nem csak az autóipart, hanem a világot is meg akarja győzni a hidrogénautók jövőbeli szerepéről. Az első modelleket már 2022 végén kiszállították, a többit idén kapják kézhez a megrendelők. A gyártó vállalat mindössze 300 példányt rakott össze, és bár a cég nem hozta nyilvánosságra az árukat, valószínűleg nem hétköznapi emberek ülnek majd a modellek volánjai mögé.

Az XP-1 azonban csak a kezdet, a Hyperion tervei szerint a jövőben több járművet is piacra dobnak, igaz, ezek száma nem lesz olyan alacsony, mint az XP-1 modellé. A cég célja továbbra is a hidrogén töltőállomások infrastruktúrájának kiépítése lesz. 

A Hyperion XP-1 tehát nem csak egy szuperautó, hanem a hidrogénes autózás úttörője is. Az XP-1 az autóipar új korszakát hirdeti, ahol a hidrogén lehet a kulcs az elektromos járművek legnagyobb kihívásainak, a töltési időnek és a hatótávolságnak a leküzdésére.

(Borítókép: Hyperion XP-1 hidrogénes hajtású autója. Fotó: NorthFotó)