Fedezze fel a világ legkülönlegesebb jachtjait, amelyek lenyűgöző szépségükkel és innovatív tervezésükkel a leggazdagabbakat is elkápráztatják. Csatlakozzon hozzánk a luxus és elegancia tengeri útján, és ismerje meg ezeket a valódi mesterműveknek számító ikonikus hajókat.

Asean Lady: az óceán dívája

A kínai Pride Mega Yachts által épített 88 méteres Asean Lady elnevezésű luxusjacht a Csendes-óceán déli részének őslakos népei által használt bambusz vízi jármű küllemét idézi. Ezen a hajón keverednek egymással a hagyományos és modern elemek, ezzel egyedülálló harmóniát teremtve. Az aszimmetrikus tervezésnek köszönhetően a hajó rengeteg helyet biztosít az utasok számára, így lehetőségük van élvezni a tágas belső tereket és a csendet, amely igazán kellemessé teszi a tengeri utazást. Különlegessége, hogy oldalra is képes fordulni, ezáltal megkönnyítve a kikötést. 

Képzelje el, milyen fantasztikus érzés lehet ezen a hajón ringatózva végigutazni a Csendes-óceánon, élvezni a hálószobából a nyílt vízre nyíló panorámát, vagy a helikopter-leszállóhelyről szemlélni a horizontot. A hajó szilárd alapokon nyugvó megbízható tervezését remekül mutatja, hogy átvészelte a 2004-es szökőárat a phuketi kikötőben.

Galaxy of Happiness: a modern kor diadala

A Galaxy Of Happiness, avagy a Boldogság Galaxisa fantázianevű luxusjacht büszkén viseli a világ legnagyobb és leggyorsabb háromtörzsű jachtjának a címét. Ez a csodálatos hajó, amelyet a lett Latitude Yachts hajógyár 2016-ban épített, lenyűgöző méreteivel, mesés dizájnjával és utánozhatatlan teljesítményével elhódította a hajózás szerelmeseinek szívét.

Ahogy a hullámokat szelve száguld, az utasainak már-már földöntúli élményben lehet részük. A Galaxy Of Happiness elképesztő sebességre, nagyjából 55 km/óra megtételére képes. Ezt a futurisztikus jachtot a legmodernebb meghajtó- és technológiai rendszerekkel szerelték fel, amelyek nemcsak a maximális sebességet, hanem a környezetbarát közlekedést is garantálják.

Ahogy betekintünk a hajóba, lenyűgöző látvány tárul a szemünk elé. A ragyogó fehér bútorok tökéletesen harmonizálnak a sötét fa díszítésekkel, a főúri elegancia szinte minden négyzetcentiméteren visszaköszön. Az utasok kényelméről tágas terek gondoskodnak, mindennek a találkozása pedig egy örömteli és felejthetetlen élményt kínál a fedélzetre lépő közönségnek.

Creole: az elegancia és a történelem találkozása

A Creole a lista legrégibb jachta, de több mint egy évszázad elteltével még mindig részt vesz különböző regattákon, sőt 2013-ban megnyerte a Monaco Classic Week hajós versenyt. A jachtot az Egyesült Királyságban építették, majd hosszú éveken át csendes „polgári életet” élt, mígnem a második világháború ideje alatt aknavadász-hajóként vetették be. Később a dán kormány vásárolta meg és kiképzőhajóvá alakította át.

Később Maurizio Gucci fedezte fel a hajót, és elkötelezte magát, hogy megőrzi annak eredeti szépségét. A Creole ma a Gucci család büszkesége, mely továbbra is bátran hódítja az óceán hullámait.

Yas: luxus és erő

A Yas nevű luxusjacht egyedülálló dizájnnal rendelkezik, részben a történelmi gyökereinek köszönhetően: 1981-ben HNLMS Piet Hein néven, a Holland Királyi Haditengerészeti Hajóhad egy Kortenaer-osztályú tengeralattjáró-elhárító fregattjaként üzemelt. A vízi járművet a Damen Group holland védelmi, hajóépítő és mérnöki konglomerátum építette, később eladták az Egyesült Arab Emírségek haditengerészetének.

A vitorlást 2005-ben leszerelték, ezzel elindítva egy elhúzódó újjáépítési folyamatot, amelynek során a világ egyik legjellegzetesebb szuperjachtjává változtatták. Jelenleg 141 méter hosszú, csúcssebessége 26 csomó, ami közel 48 km/órás sebességnek felel meg.

Később átnevezték Yas-ra, hogy tisztelegjenek a hajó új identitása előtt. Az új nevet a tulajdonosok és a tervezők gondosan választották ki, hogy az tükrözze a hajó kifinomultságát, egyediségét és erejét, emlékeztetve mindenkit arra, hogy a jachtot eredetileg katonai szolgálatra szánták. Karcsú megjelenése és kiemelkedő kupolája egyaránt a hajó katonai származására utal, ami még inkább kiemeli az egyediségét.

Christina O: a múlt újjászületése

A Chritina O egy 99,13 méteres jacht, amelyet tengeralattjáró-ellenes hadviselésre építettek és eredetileg HMCS Stormont néven, a Kanadai Királyi Flotta River-osztályú fregattjaként bocsátottak vízre az Atlanti-óceánon.

Kevesen tudják, de a normandiai partraszállásban is részt vett. 

A háború után Arisztotelész Onassis görög milliomos vásárolta meg az időközben feleslegessé vált haditengerészeti hajót, és lánya után Christinának keresztelte el.

A Chrisina O számos hírességet üdvözölt már a fedélzetén, köztük John F. Kennedy-t, Sir Winston Churchillt és Frank Sinatrát, sőt III. Rainier monacói hercegnek és leendőbeli feleségének, Grace Kellynek is otthont adott.

Onassis halála után a hajót átadták a görög kormánynak, hogy elnöki jachtként használják. Sajnos hosszú ideig elhanyagolták, és a jacht romlásnak indult. Később az Onassis család egyik barátja megvásárolta, majd gondosan helyreállította a Chrisina O korábbi szépségét.

(Borítókép: Egy hajó fedélzete. Illusztráció: Getty Images)