Egy jó minőségű bor gyakran önmagában képes különlegessé tenni egy estét, de mit keressünk, ha valami tényleg speciális italt szeretnénk fogyasztani? Összegyűjtöttük a világ 5 legkülönlegesebb innivalóját!

Az emberek eredendően rajonganak a különleges dolgokért, hiszen akik ritka tárgyakkal, élményekkel vagy tudással rendelkeznek, azok gyakran különleges státuszba kerülnek. Nincs ez másképp a gasztronómiában sem: ami drágább és különlegesebb, az jobb…vagy mégsem? Bár általában az ételek kerülnek a speciális gasztronómiai utazások középpontjába, mi most a világ legkülönlegesebb italainak felkutatására tettünk kísérletet.

1. A Winston Koktél

Listánkat nem is kezdhetnénk mással, mint a világ legdrágább koktéljával, amelyből egy pohár közel 13 ezer dollárba, azaz nagyjából 4 és félmillió forintba kerül.

A Guinnes-rekordot felállító koktélt a mára már bezárt ausztrál szórakozóhely, a Club 23 egykori bártendere, Joel Heffernan keverte ki először.

Heffernan koktéljának alapját az 1858-as Croziet konyak adja, amelyből egy üveg 157 ezer dollárba, mai árfolyamon 58 millió forintba kerül, de nem ez az egyetlen méregdrága összetevő: találunk az italban két francia likőrt is, ezek a La Chartreuse V.E.P. és a Grand Marnier Quintessence.

Ezek miatt a speciálisan érlelt összetevők miatt a brit miniszterelnök, Winston Churchill után elnevezett koktél csak limitált számban kapható és csak a világ legjobb bártenderei készítik el. Ráadásul a koktélt érdemes előre megrendelni, ugyanis elkészítése két napot vesz igénybe.

Érdekesség, hogy az első eladott Winston Koktélról szóló beszámolójában a Wall Street Journal megjegyzi, hogy az ital vásárlója csak néhány kortyot ivott a koktélból, majd otthagyta azt. Úgy néz ki attól, hogy valami drága, még nem nyeri el mindenki tetszését.

2. Kígyó borecet

Ha merész és különleges ízekre vágyik, a kígyó borecet biztosan felkelti az érdeklődését. A vietnámi ital, a ruou ran készítésekor valódi kígyókat helyeznek egy üvegbe vagy edénybe, majd rizspálinkát vagy rizsbort öntenek rájuk. A kígyó vérének és testének alkoholban való áztatása miatt az ital erőteljes és pikáns ízű.

A vietnámi különlegesség csak számunkra tűnhet rendkívülinek, hiszen az ázsiai országban szinte minden utcán vagy piacon találkozhatunk a kígyóboros palackokkal. Sőt a ruou ran mára olyannyira népszerű lett a turisták körében, hogy a reptéri ajándékboltok polcain is találkozhatunk palackba zárt kígyókkal.

A kígyó borecetet a helyiek gyógyhatásokkal társítják: állítólag jó a reumára, ízületi gyulladásra, hajhullásra, illetve egyéb egészségügyi problémákra.

A helyiek számára a környezetükben lévő növény- és állatvilágból kivont gyógyszerek gyakran az egyetlen elérhető gyógymódot jelentik, ezért tulajdonítanak ennyi jótékony hatást a kígyó borecetnek is. Bár sok hagyományos „gyógyszerről” valóban bebizonyosodott, hogy jól működik, a kígyó borecet hatékonyságáról nincs klinikai bizonyíték.

3. Kopi Luwak

Ha a világ öt legkülönlegesebb italát keressük, akkor nem gondolkozhatunk csak alkoholokban, hiszen a kávéfogyasztás legalább akkora történelemmel rendelkezik. Igaz, maga a „gahwa” szó – amelyből a mai „kávé” szavunkat eredeztetik – ugyancsak az alkoholfogyasztásra utal, hiszen azt jelenti, „a muszlimok bora”. A világ egyik legkülönlegesebb kávéja azonban nem az arab világból, hanem Indonéziából származik.

A Kopi Luwak nem egy speciális kávéfajtára utal, hanem egy fermentálási, érlelési módszerre. Ennek ellenére könnyen behatárolható, hogy mely kávékat nevezhetjük Kopi Luwaknak.

Ennek a kávénak a készítése a gyarmatosítás korában kezdődött, amikor a korábbi Holland Kelet-India területéhez tartozó Indonéziában a holland gyarmatosítók megtiltották a helyieknek, hogy saját fogyasztásra szüreteljenek kávébabot a termőterületekről. A helyiek megfigyelték, hogy a térségben őshonos cibetmacska előszeretettel fogyasztja a kávécseresznyét, azonban csak a kávébabot ölelő gyümölcshúst tudja megemészteni a szervezete, magát a magot nem. A helyiek így elkezdték az állat ürülékéből összegyűjtött babokból elkészíteni a saját italukat. Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy ez a folyamat egészen kivételes minőségű terméket eredményez.

Ma már tudjuk, hogy a kávé különlegességét az adja, hogy a cibetmacska ösztönösen csak a legkiválóbb kávébabokat eszi meg, melyek az állat bélrendszerén áthaladva átmennek egy biológiai és kémiai folyamaton, aminek során lebomlik a kávébabban lévő sav jelentős része és csökken a koffeintartalma is. Az eredmény egy sokkal lágyabb, testes, de nem savas, inkább csokoládés ízjegyekkel rendelkező kávé lesz. Mellékízként megjelennek gyümölcsös ízjegyek a kávé zamatában, ami annak köszönhető, hogy a cibetmacska folyamatosan fogyaszt más gyümölcsöket is a kávécseresznye mellett.

Mivel ebből a kávéból nem képesek túl nagy mennyiséget előállítani, így aki fogyasztotta már ezt az italt, az még a legnagyobb kávészerelmesek között is a gasztronómiai elithez fog tartozni.

4. Ayahuasca

Az ayahuasca egy spirituális ital, amely mély történelmi és kulturális gyökerekkel rendelkezik. Az Amazonas esőerdőinek területén élő ősi indián törzsek számára az ayahuasca szent és gyógyító erővel bíró ital, amelyet szertartásokon és spirituális gyógyító üléseken használnak.

Az ayahuasca elkészítése egy különleges és összetett folyamatot igényel. Az ital két fő összetevőből áll: a Banisteriopsis caapi növényből és a Psychotria viridis nevű növényből.

Az ayahuasca fogyasztása nagyon különleges esemény az őslakosok számára. Általában sötét és csendes környezetben, sámán vagy tapasztalt vezető jelenlétében veszik magukhoz az italt. A szertartásokon a résztvevők egy pohár ayahuascát kapnak, amelyet lassan és tisztelettel fogyasztanak el. Miután megitták, az emberek lefekszenek vagy leülnek, és átadják magukat az ayahuasca erejének és hatásainak, a hiedelem szerint kapcsolatba lépve a szellemvilággal.

Az ayahuasca fogyasztása során tapasztalt túlvilági élmény rendkívül intenzív és személyes lehet. Az ital hatása alatt a résztvevők gyakran szokatlan és élénk vizuális élményeket tapasztalhatnak.

Az ayahuasca segíthet az önreflexióban, mély belső felfedezésekben és spirituális megvilágosodásban. Sokan úgy tartják, hogy az ayahuasca segít meggyógyítani a testet, a lelket és a szellemet, és lehetőséget nyújt a traumák feldolgozására és a belső fejlődésre.

Fontos megjegyezni, hogy az ayahuasca erőteljes pszichoaktív hatással rendelkezik, és a fogyasztása komoly elkötelezettséget és előkészületeket igényel.

5. Black Garlic Soda

Az üdítők a világ szinte minden országában nagy rajongótáborral rendelkeznek és lényegében bármilyen ízben elérhetők a rágógumistól a wasabisig.

Az egyik legkülönlegesebb üdítőért azonban nem kell átutaznunk kontinenseket.

Bár a fokhagymát kevesen tudják üdítő formájában elképzelni, a svédeknek valamiért így is bejött. Az italkülönlegességet a LaObamas nevű svájci vállalat gyártja és kizárólag Svédországban értékesítik. Azt állítják róla, hogy nem hagy kellemetlen fokhagyma szagot, bár mi erre nem fogadnánk.

Egy biztos, aki Svédországban jár, annak mindenképp érdemes kipróbálnia egy dobozzal ebből a különleges üdítőből.

Ön melyiket kóstolná meg legszívesebben?

(Borítókép: Ayahuascát fogyasztó férfi. Illusztráció: Getty Images)