A politikusok fizetése a legtöbb európai országban nyilvános adat, így viszonylag könnyen utána lehet járni, hogy egy-egy ország vezetője mennyi pénzt keres évente – hivatalosan.

Franciaország

A francia elnök, Emmanuel Macron éves szinten, mai árfolyamon számolva 68 millió forintot visz haza.

Magánvagyonáról a 2017-es és 2022-es elnökválasztási kampányok alatt kellett nyilatkoznia, amikor az elnökjelölteknek nyilvánossá kellett tenniük, hogy mekkora felhalmozott tőkével rendelkeznek. Macronnak saját bevallása szerint 550 ezer eurós (több mint 200 millió forintos) megtakarítása van. Ezt a kritikusai rendre megkérdőjelezik, ugyanis szerintük „nem jön ki a matek”. Felvetésüket arra a tényre alapozzák, hogy a francia elnök évente több mint 60 millió forintos fizetést kap már több mint öt éve, így nehezen elképzelhető, hogy „csak” ennyi félretett pénze lenne.

Németország

Németországban a hagyományok miatt a mindenkori kancellár magánvagyona nem publikus adat, viszont a pontos fizetését törvény rögzíti. A jelenleg hatályban lévő rendelkezés szerint a kormányfő 25 ezer eurót (9,5 millió forint) keres havonta. A jelenlegi kancellár, Olaf Scholz parlamenti képviselőként is jelen van az országgyűlésben, így további 5000 (1,9 millió forint) euró üti a markát minden hó végén.

A kancellár éves fizetése ezzel 132 millió forintra rúg. 

Magyarország

A magyar kormányfő fizetése márciustól 4,87 millió forintról bruttó 5,727 millió forintra nőtt, ezzel évente több mint bruttó 68 millió forintot keres.

Orbán a vagyonnyilatkozatai alapján egyébként nem gazdag ember: nagy értékű ingósága nincs, mindössze felerészben tulajdonosa feleségével a XII. kerületi ingatlanának, illetve 2013-ban vásárolt felcsúti házának.

Anglia

Rishi Sunak brit miniszterelnök megválasztása óta téma az újdonsült kormányfő vagyona. Az amerikai Forbes becslése szerint Sunak és felesége, Akshata Murthy nagyjából 810 millió dollárral (több mint 350 milliárd forinttal) gazdálkodhat – ami jóval meghaladja III. Károly király 500 millió dolláros személyes vagyonát is.

Ehhez képest eltörpül Sunak évi, nagyjából 35 millió forintos fizetése...

Olaszország

Giorgia Meloni 2022-től Olaszország miniszterelnöke, egyben az ország első női kormányfője. Ehhez a titulushoz jelenleg nagyjából 85 ezer eurós (32 millió forintos) fizetés dukál évente, ami annak fényében, hogy egy olasz parlamenti képviselő akár 18 ezer eurónál is többet kereshet havonta, kifejezetten kevésnek tűnik. 

(Borítókép: Emmanuel Macron és Orbán Viktor. Fotó: NurPhoto/Getty)