Volt idő, amikor a fűszerek sokkalta értékesebbek voltak, mint ma, de napjainkban is érdekes megvizsgálni, hogy mely fűszerek a legdrágábbak a világon. Íme a top 3!

A középkorban a fűszerek fontos szerepet játszottak a gazdasági és politikai életben, és néhányuk értéke hasonló volt az aranyéhoz. Ritkának és értékesnek tekintették őket. 410-ben, amikor a gótok ostrom alá vették Rómát, a rómaiak aranyat, ékszereket, selymet és 13 ezer 700 kiló borsot adtak nekik azért cserébe, hogy kivonuljanak a városból. Az őslakos amerikaiaknál is remek példákat találunk a fűszerek értékességére: az őslakosok például kakaóbabbal fizettek arany helyett. Nézzük, hogy napjainkban mely fűszerekért kell a legtöbbet fizetnünk!

Sáfrány

A világ legdrágább fűszere egyértelműen a sáfrány, kilónkénti ára 15 ezer - 30 ezer euró, átszámítva 5 és 10 millió forint között mozog. A sáfrány nem véletlenül ilyen drága: betakarítása temérdek munkát igényel. A sáfrányszálakat nagy odafigyeléssel, körültekintéssel kell begyűjteni. Minden virágnak csak három bibéje van, a bibék begyűjtése pedig legalább 600 munkaórát igényel, mivel csak kézzel lehet szedni. 

Vanília

A második legdrágább fűszer a vanília, amely 600-700 dollár/kilogramm, átszámítva nagyjából 200 ezer forint. A közkedvelt fűszer a spanyol hódítók közvetítése révén terjedt el Európában. Eredetileg Mexikóból származik, de napjainkban főként Madagaszkáron és az Indiai óceán különböző szigetein termesztik. A világ vaníliatermelésének 80 százaléka Madagaszkárról származik, ahol időnként ciklonok sújtják a terményt. Eredeti mexikói élőhelyén kolibrik és egy apró termetű méhfaj porozza be a növény virágait, de a világ más részein található termőterületeken ezek az állatok nem találhatók meg, ezért a vanília virágait egyenként, kézzel kell beporozni. A vaníliavirágok ráadásul évente csak egy napot virágoznak, és ezen az egy napon kell beporozni őket, hogy vaníliabab legyen belőlük. 

Mahleb

Néha mahlebnek, mahalepinek vagy maylebnek írják, a fűszer a St. Lucie cseresznye magja. A mahlab azért olyan drága, mert nagyon hosszadalmas folyamat, amíg a cseresznyemagokat feltörik. A magszemeket megszárítják, mielőtt egészben vagy őrölve értékesítenék. Az íze leginkább a mandulára hasonlít. Ezt a fűszert széles körben használják a görög és a közel-keleti konyhában. A mahlab azonban nem annyira ismert Európa többi részén és az Egyesült Államokban. Az ára 150 dollár (50 ezer forint) körül mozog kilogrammonként. 

(Borítókép: Sáfrány. Fotó: Anadolu Agency/Getty)