A Forbes legújabb kutatásainak eredménye szerint az infláció figyelembevételével a valaha élt leggazdagabb emberek listájának élén I. Mansa Musa áll. Ő csaknem kétszer akkora vagyonnal rendelkezett, mint a ma listát vezető Elon Musk, akinek vagyona 241,3 milliárd dollárra tehető.

Mansa Musa, az Aranykirály: a történelem leggazdagabb embere – 141 ezer 200 milliárd forint

A XIV. századi Afrikában uralkodó I. Mansa Musa neve nem ismeretlen azok számára, akik ismerik az afrikai történelmet. A Mali Birodalom egykori uralkodójaként ő lehetett a történelem valaha élt leggazdagabb embere. Az 1331-ben elhunyt király becsült vagyona a mai értéken számolva körülbelül 400 milliárd dollár volt, ami forintban 141 ezer 200 milliárdnak felel meg.

Mansa Musa birodalma a nyugat-afrikai régióban terült el, magában foglalva a mai Ghánát, Timbuktut és Malit. 

A király egyszer egy 60 ezer fős karavánnal kelt útra Egyiptomba és magával vitte az összes kincsét, állatát és a rabszolgáit is. Az úton több ezer ember vesztette életét a sivatagi átkelés során, de amikor megérkeztek, I. Mansa Musa megmutatta a gazdagságát, és hamarosan a köztisztelet középpontjába került.

A király nemcsak gazdagságáról, hanem nagylelkűségéről is híres volt. Egy alkalommal egy költőnek 250 kilogramm aranyat adott a szép versekért. Olyan bőségesen osztogatta az aranyát, hogy az egyiptomi gazdaság tíz évig nem tért magához a következményektől.

Mayer Amschel Rothschild – 123 ezer 200 milliárd forint

Mayer Amschel Rothschild neve egybeforrt a banki ügyletekkel és a nemzetközi pénzpiaccal. Becsült vagyona 123 ezre 200 milliárd forintnak felelt meg. A leszármazottai ma is rendkívül befolyásosak, bár már manapság nem találunk Rothschildot a világ leggazdagabb 20 embere között.

A Rothschild-család története az 1740-es években Frankfurtban, a zsidó negyedben kezdődött, ott született Mayer Amschel Rothchild. A család neve a német „roten schild", azaz vörös pajzs szóösszetételből származik, amely felirat a házukon volt olvasható. Eredetileg ruhakereskedők voltak, de később pénzváltással is foglalkoztak.

Mayer Amschel Rothschild 12 éves korában került gyakornokként egy zsidó céghez, miután az apja 1755-ben elhunyt. 1764-ben visszatért Frankfurtbaés ritka érmékkel, medálokkal, antik árukkal kezdett kereskedni. A bankügyletekbe az 1790-es években vágott bele, és egy szempillantás alatt az egyik legvagyonosabb és legbefolyásosabb emberré vált.

Az általa kialakított modern pénzügyi közvetítőrendszer alapjai ma is érvényesek: gyors kommunikáció, diverzifikáció, nagy pénzmennyiség gyors mozgatása és a mindehhez kapcsoló bizalom.

Rothschild 1770-ben vette feleségül Gutle Schnappert, akit 19 gyermekkel ajándékozott meg. Közülük 10 maradt életben, 5 lány és 5 fiú. Utóbbiak az apjuk irányítása alatt egy multinacionális bankhálózatot építettek ki Európa-szerte. A család gazdagsága a francia forradalom és a napóleoni háborúk időszakában felvirágzott, a Wellington első hercege elleni hadjáratot például ők finanszírozták, illetve tökéletes érzékkel üzleteltek szerte a kontinensen.

Mayer Amschel Rothschild a végakaratában kikötötte, hogy csak a fiai vihetik tovább a családi üzletet. A családról számos összeesküvés elmélet kering, például az, hogy elnökök meggyilkolása mögött állnak, háborúkat robbantanak ki, felelősek Izrael állam létrehozásáért, de közben szerepet játszottak a holokausztban is. Bár ezek az elméleteknek némileg túlzóak és megalapozatlanok, a Rothschildok története így is tükrözi a pénz, hatalom és befolyás összefonódását és komplexitását a történelem folyamán.

Az öt testvér egyike, Nathan Rothschild állítólag egyszer azt mondta:

Nem érdekel, hogy milyen báb ül az angol birodalom trónján, ahol soha nem nyugszik le a nap. Az angol birodalmat valójában az az ember irányítja, aki az angol pénzellátást. Márpedig ez az ember én vagyok."

John D. Rockefeller – 119 ezer 680 milliárd forint

Az emberekkel való üzletkötési képesség olyan érték, mint a cukor vagy a kávé, és én többet fogok érte fizetni, mint bárki más a világon."

Ezekkel a szavakkal vetette észre magát az a férfi, aki a huszonötödik életévében már az USA egyik vezető olajfinomítójának tulajdonosa volt. Harmincegy évesen a világ legnagyobb finomító kapacitása volt az övé, 39 éves korában pedig már az Egyesült Államokban finomított olaj 90 százalékát az ő üzemei állították elő. John D. Rockefeller, miután 58 éves korában nyugdíjba vonult, az ország legtehetősebb embere lett. Halálakor a világ leggazdagabbja volt.

Rockefeller néhányak szemében a kapzsi, pénzhajhász kapitalizmus megtestesítője, aki lelkiismeret-furdalás nélkül rombolta le a versenytársait, és olajipari monopóliumot hozott létre. Mások üzleti zseniként ünnepelték, aki még az 1920-as és '30-as évek gazdasági válságában is óriási profitokat termelt. Igazi példakép volt azok számára, akik a semmiből építették fel magukat. Stabilizálta az olajipart, tízezreket alkalmazott, drasztikusan csökkentette az olaj árát (a Standard Oil időszakban 80 százalékkal), és a történelem egyik legnagyobb adományozója volt.

A Rockefeller karakterét érintő ellentmondásokkal ritkán találkozni a gazdaságtörténelemben. Ahogy az egyik életrajzírója fogalmazott: „a szerethető oldala éppolyan jó volt, mint a rosszabbik". Rockefeller titkának egyetlen mondatba sűrített megfogalmazása talán a saját szavaival lehetséges:

Sokkal inkább vagyok saját magam zsarnoka, mintsem hogy másvalaki zsarnokoskodjon felettem."

(Borítókép: John D. Rockefeller. Fotó: Getty Images)