Két évszázados hagyományra tekint vissza, történelme során pedig szüntelen a felsőosztály kegyeit szolgálta: a balatonfüredi Anna Grand Hotel 1786 óta a Balaton ikonikus épülete, amely az idei évben visszanyerte régi fényét. Az Anna-bál helyszínén mostantól a régmúlt eleganciája és a modern kori luxus ötvözete várja a minőségi pihenésre vágyó vendégeket.

Vörösmarty Mihály, Jászai Mari, Kossuth Lajos: ez csak néhány azok közül a nagy magyar nevek közül, akik nyári szünidejüket rendre Balatonfüreden, azon belül is a történelmi Anna Grand Hotelben töltötték. A 19. század derekán heti háromszor gyorskocsijárat biztosította, hogy a pesti vendégek lejuthassanak a divatosnak számító Nagyvendéglőbe, amelynek nevét 1889-ben változtatták Grand Hotelre. Ez a név hosszú évtizedek alatt összefonódott a legendás Anna-báléval, míg 2014 óta a Miss Balaton versenyek gáláinak és kísérőrendezvényeinek állandó helyszínéül szolgál.

„A hotel átalakításának legnagyobb kihívása a műemlék épület jellegének megőrzése mellett a belső terek modern, luxus környezetbe való áthelyezése volt. A cél az volt, hogy a végeredmény időtálló legyen, így többnyire a homogén színek és felületek mellett döntöttünk. Az újragondolt styling során kiemelten fontosnak tartottuk a legmagasabb szintű komfort érzet biztosítását, amely a terek újragondolásánál is prioritást élvezett. Ennek tükrében álmodtuk meg az Anna Grand royal lakosztályt, amely grandiózus méreteivel és unikális anyaghasználatával új távlatokat nyit a Balaton térség turisztikai piacán” – méltatta Kovacsics Miklós tervező munkáját az újranyitás sajtóeseményén Farkas Dóra, a belső átalakítás koordinátora. A több mint 100 négyzetméter alapterületű lakosztály kapcsán kiemelte a fürdőszobában található egy tonna tömegű, színtiszta márvány felületet, az olasz faparkettát, illetve az olasz tervezők által megálmodott, díjnyertes bútorokat.

„Az egész felújítás során nagyon nagy hangsúlyt kapott a hazai szakágak foglalkoztatása is. A közösségi terekben magyar fejlesztők által megalkotott digitális tükröket helyeztünk el, de a szobákban található fapanelek és gardróbok is magyar szakemberek munkáját dicsérik. Izgalmas volt ezeket az elemeket a különböző olasz, spanyol, holland és német dizájner bútorokkal vegyíteni, hogy mindez végül egy harmonizáló egésszé álljon össze. A tulajdonos ugyanakkor nagyon fontosnak tartotta, hogy tisztelegjen a hotel múltja, történelme és hagyományai előtt. Miután tíz éve visszajáró vendége a szállodának, így szívügyének tekintette a felújítást, abban aktívan részt vett. A belső terek minőségének és a szolgáltatások színvonalának emelését elsődlegesnek tartotta” – fejtette ki Farkas Dóra.

Az Anna Grand Hotel tulajdonosi köre tavaly novemberben változott, akkor vásárolta fel a szállodát egy több mint 20 éve Magyarországon működő izraeli befektetőcsoport. Bár a tulajdonos ingatlanokban utazik, ez az első hotelje, amelynek a felújítását idén januárban kezdték meg, így a közreműködőknek mindössze hat hónap állt a rendelkezésére a teljes renováláshoz. A felújítási munkálatokat az épület műemlék jellegéből adódó fix adottságok sok esetben nehezítették, a végleges formáját például máig nem nyerte el. A wellness-részleg befejezéséig még 1-2 hét hátra van, valamint jó néhány szoba is befejezésre vár. A tulajdonos ugyanakkor nem sietteti a munkálatokat, hiszen a minőség a legfontosabb a számára.

„A 4 csillagos szuperior besorolásra pályázunk, ezt pedig 5 csillagos szolgáltatással ötvözzük” – kezdte Bartos Balázs szállodaigazgató. „Európában számos példát találni arra, hogy tavak partján luxus életérzést teremtenek. Ez nekünk is sikerült. A tervezés és a kivitelezés párhuzamosan folyt, a tulajdonos hozzáértően támogatta a felújítást, a felmerülő extra költségeket is finanszírozta. A szobák bútorozását próbáltuk minél inkább nemzetközivé tenni a már említett magyar szakági elemekkel kiegészítve. Mindent az alapoktól kezdtünk, hogy teljesen új köntösbe, időtálló luxusba burkoljuk az egész szállodát” – magyarázta Bartos, aki a tulajdonosváltáskor lépett igazgatói pozíciójába.

Szakmai szempontból hatalmas kihívás és egyben megtiszteltetés is, hiszen ennek az ikonikus szállodának hatalmas múltja van és még nagyobb jövője lesz.

Több milliárdos beruházás?

A Balafonfüreden található luxusszálloda pontos felújítási költségeit nem hozták nyilvánosságra, de kiindulva pusztán a külföldi dizájner bútorok becsült árából, amelyeknek darabja több ezer euróra is rúghat, az átalakítás több milliárd forint lehetett. Bartos Balázs mindenesetre kiemelte, hogy állami támogatást nem kaptak a felújítási munkálatokra, amelyek magát az épületet, illetve az azon belül található tereket, köztük 105 szobát érintettek, valamint a királyi lakosztály kialakítását. A Royal lakosztályon kívül három, 50-60 négyzetméter nagyságú Junior lakosztály kapott még helyet, ezekben külön nappali és hálószoba, valamint nagyobb fürdőszoba található. A többi szobakategória Deluxe és Superior, amelyek között található erkélyes, illetve erkély nélküli szoba is, a legkisebb 23-24 négyzetméter. Ezeknek a belső terét is minőségi, külföldi bútorokkal rendezték be, valamint mindenhol találkozhatunk hangulatvilágítással, a fürdőszobai tükröknél állítható fényerősséggel és egyéb kényelmi funkciókkal. Néhány héten belül az Anna Spa névre keresztelt wellness-részleg is megnyitja kapuit.

„A wellness-részleg több mint 1200 négyzetméteren terül el. A felújítás során nem várt komplikációkba ütköztünk, a tulajdonosok viszont a gyors megoldás helyett inkább a hosszútávon is fenntartható minőséget választották, így bár tovább tartanak a munkálatok, végül a teljes gépészetet lecserélik. Ezen kívül több fekvőfelületet alakítunk ki és egy hatalmas élő zöld falat is kiépítünk. A többi még titok” – fogalmazott egy kissé sejtelmesen a szállodaigazgató.

Minőség a gasztronómiában is

Nemcsak a szálloda átalakítása során figyeltek arra, hogy minőséget és eleganciát teremtsenek. Ugyanez a hotel gasztrokínálatára is igaz, mind a kávézó, az Anna Café, mind az étterem esetében. A vendégek a szálloda egyedi stílusában élvezhetnek tradicionális ételeket.

„A séf elkötelezett a magas minőségű alapanyagok, a precíz elkészítés és a vizuális vonzerő iránt, és ez minden egyes fogáson érződik. A borszakértő mindig rendelkezésre áll, és nem csupán a borokat értékeli, hanem segít eligazodni azok világában, valamint megismerteti a különleges italokra vágyókat a különböző stílusokkal és szőlőfajtákkal. A kávét illetően házon belüli tender zajlik, hogy milyen pörköléssel, pontosan hogyan tudjuk elérni azt a színvonalat, amely ehhez a környezethez illik, és amit hivatottak vagyunk megteremteni. A vendégeink rengeteg kulináris meglepetésre készülhetnek” – ígérte Bartos Balázs.

Fejlesztések a vendégek igényeire szabva

Az Anna Grand Hotel legutoljára 2013-2014-ben esett át felújításon, míg a tavalyi év elején, még a tulajdonosváltás előtt egy új szárnyat építettek hozzá a szállodához A jelenlegi igazgató szerint mindez inkább amolyan ráncfelvarrás volt, az elmúlt fél év munkálatai azonban hosszú távra teremtettek időtálló luxust. A célcsoport kapcsán elárulta, hogy főként a 40 fölöttieket célozzák meg, ám a vendégkör valós összetétele kifejezetten vegyes. A Miss Balaton szépségverseny és gála kifejezetten idevonzza a fiatal közönséget, ősszel pedig a rendezvények veszik át az uralmat.

„Rendezvényhelyszínként kifejezetten erősek vagyunk, már most érkeznek foglalások az őszi időszakra. A jövőben további fejlesztéseket tervezünk, még tovább bővítjük a tereket, és a mostaninál is nagyobb hangsúlyt kapnak a közösségi helyszínek, ezzel növelve a törzsvendégek komfortérzetét. Jövőre már a Balatonhoz való hozzáférést is biztosítani szeretnénk a vendégeink számára, így jelenleg is együttműködési tárgyalásokat folytatunk tóparti szállodákkal.

A célunk, hogy minden igényt maximálisan kielégítsünk kifogástalan minőségben, hűnek maradva az Anna Grand Hotel előkelő történelméhez”

– összegezte Bartos Balázs szállodaigazgató.

(Borítókép: Anna Grand Hotel Étterem. Fotó: Bertalan Ádám/Anna Grand Hotel)