Íme a világ legdrágább szuperjachtjai, amelyek gigászi összegekbe kerülnek.

Mi is beszámoltunk róla, hogy Várkonyi Andrea és férje egy luxusjachton töltötte a nyaralásuk nagy részét. A leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc hajója azonban elbújhat a világ legdrágább szuperjachtjai mögött. Íme azok a jachtok, amelyek felülmúlják a magyar üzletember hajóját!

Sailing Yacht A

A világ legnagyobb vitorlás szuperjachtjának járó címet egy orosz milliárdos 206 milliárd forint értékű hajója kapja. Andrey Melnichenko vitorlás jachtjának egekbe tornyosuló árbócai magasabbak, mint a Big Ben és több mint 142 méter hosszú. Sajnálatos tény, hogy az olasz rendőrség által lefoglalt Melnichenko sétahajója Trieszt északi kikötőjében egy speciális szárazdokkon fog elkorhadni, mivel az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása után „einstandolták” az itáliai hatóságok. 

History Supreme

Ez az aranybevonatú hajó kifejezetten Malajzia leggazdagabb emberének, Robert Kuoknak készült. Díszítésként a hálószobájában egy valódi dinoszaurusz csontból készült szobor is található, az egyik fala pedig meteorit kőzetekből készült. A jacht legyártása három évig tartott.

Az elkészítése során 10 tonna (!) nemesfémet használtak fel és átszámítva több mint 450 milliárd forintba került.

Azzam

A 400 millió angol font (körülbelül 200 milliárd forint) értékű hajót a német Lurssen cég építtette és több mint 180 méter hosszú. A méreteihez képest kifejezetten gyors: akár 59 km/órával is tud haladni. Tulajdonosa az Egyesült Arab Emírségek elnöke Halífa bin Zájed al-Nahján.

Eclipse

Egy újabb orosz milliárdos: Roman Abramovics 162,5 méter hosszú luxusjachtja, az Eclipse, 1,2 milliárd dollárt ér, ami körülbelül 420 milliárd forint.

A hajón van két helikopter-leszállóhely, két medence és egy mini-tengeralattjáró is található.

Abramovics a biztonságra is gondolt: a hajó saját védelmi rendszerrel van ellátva, sőt az Eclipse-be olyan szenzorokat is beépítettek, amelyek felismerik a rakétákat, míg a hálószobát golyóálló ablak védi.

(Borítókép: Roman Abramovics jachtja. Fotó: Filip Filipovic/Getty)