A sót leggyakrabban a tengerekből nyerjük ki, azonban számos helyen bányásszák is az egyik legfontosabb ételízesítőt. A bambuszsó azonban különleges fűszer révén egészen más kategóriába esik.
A nevével ellentétben a bambuszsót nem nem bambuszból készítik, hanem ugyanúgy tengeri sóról van szó, amelyet a bambuszrúd belsejébe töltenek.
Ezt utána több ízben megsütik, majd gyakorlatilag luxuscikként árusítják a sötét színű kristályos anyagot, melyből egy 240 grammos üvegért több mint 100 dollárt (35 ezer forintot) is elkérhetnek.
A bambuszsó számos hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz:
- A-vitamint
- E-vitamint
- B6-vitamint
- vasat
- cinket
- magnéziumot
- aminosavakat
- antioxidánsokat.
Az alapvetően fűszerként használt készítményt a délkelet-ázsiai kultúrákban gyógysóként is alkalmazzák. Japánban pedig a kozmetikai iparban hasznosítják: arcradírként vagy fehérítő hatású fogkrémként.
(Borítókép: Asztali só. Illusztráció: Peter Dazeley/Getty)