A világ legdrágább sóját, a koreai bambuszsót főként fűszerként alkalmazzák, de gyógysóként is hasznos.

A sót leggyakrabban a tengerekből nyerjük ki, azonban számos helyen bányásszák is az egyik legfontosabb ételízesítőt. A bambuszsó azonban különleges fűszer révén egészen más kategóriába esik. 

A nevével ellentétben a bambuszsót nem nem bambuszból készítik, hanem ugyanúgy tengeri sóról van szó, amelyet a bambuszrúd belsejébe töltenek.

Ezt utána több ízben megsütik, majd gyakorlatilag luxuscikként árusítják a sötét színű kristályos anyagot, melyből egy 240 grammos üvegért több mint 100 dollárt (35 ezer forintot) is elkérhetnek. 

A bambuszsó számos hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz:

  • A-vitamint
  • E-vitamint
  • B6-vitamint
  • vasat
  • cinket
  • magnéziumot
  • aminosavakat
  • antioxidánsokat.

Az alapvetően fűszerként használt készítményt a délkelet-ázsiai kultúrákban gyógysóként is alkalmazzák. Japánban pedig a kozmetikai iparban hasznosítják: arcradírként vagy fehérítő hatású fogkrémként.

(Borítókép: Asztali só. Illusztráció: Peter Dazeley/Getty)