Vannak olyan sztárok, akik annyira rajonganak a borokért, hogy úgy döntöttek saját borászatot alapítanak.

A jó minőségű bor igazi gasztronómiai élményt nyújthat bárki számára, így nem csoda, hogy a sztárok is szívesen fogyasztják. Egyes hírességek azonban annyira beleszerettek a szőlőből készült remekművekbe, hogy saját borászatot nyitottak. Egyes csak saját maguknak gyártanak italt, de sokan piacra is dobják a nevükkel fémjelzett nedűket.

Brad Pitt és Angelina Jolie – Château Mirava, Dél-Franciaország

Angelina Jolie és Brad Pitt impozáns pincészete, a Château Miraval Provence-ban található, egy kis falu, Correns közelében. Az egykori sztárpár 2008-ban látogatta meg először a kastélyt, akkor még csak bérelték, de annyira beleszerettek az épületbe, hogy 2011-ben meg is vásárolták. Mi sem mutatja jobban azt, hogy a pár mennyire rajongott a helyért, mint az, hogy 2014-ben itt házasodtak össze.

A Perrin borászdinasztiával együttműködve felvirágoztatták a birtokot, a Miraval Rosé mostanra kultbornak számít. A Château Miraval kölönlegessége egyébként az elhelyezkedésében rejlik, az agyagos, meszes talaj nemes ízt ad az itt készült boroknak, melyeket meg is lehet vásárolni. A kastélyt erdők, olajfaligetek és szőlőültetvények veszik körül.

A Château Miraval nem csak kiváló borairól ismert. A prémium minőségű olívaolajat, gint és natúr kozmetikumokat készítenek a birtokon található alapanyagokból.

Sting és Trudie Styler – Villa Il Palagio, Olaszország

A toszkán vidéket a bor és az olívaolaj hazájának tartják. Ezt hűen tükrözi a Sting és Trudie Styler által 2002-ben megvásárolt Il Palagio is, ami elképesztően hosszú történelmi múltre tekinthet vissza. A kastélyban és a hozzá tartozó épületekben és területeken már az 1500-as évek közepétől kezdve szüreteltek szőlőt és készítettek, valamint palackoztak bort.

A sztárpár az évek során nemcsak belakták, és fogadták a vendégeiket a 16. századi épületben, hanem jó gazdái lettek a földbirtoknak, szőlészetnek és olívaültetvénynek. A területen 11 hektárnyi szőlőt telepítettek újra, az ottani termés eredményét, azaz abból készülő bort Sting a leghíresebb szerzeményeiről nevezi el, mert ezeket, akárcsak a dalait, a saját műveinek tartja.

A 350 hektáros birtokából 28 a szőlő, 23 az olívaültetvény és másfél hektáron termesztenek zöldségféléket. A biozöldségek és a friss gyümölcsök – őszibarack, szilva, kajszibarack – a család konyhájára, illetve értékesítésre kerülnek, az utóbbiból készülnek a kastély házi gyümölcslevei és lekvárjai is. Az év egyik jelentős eseményének számít a birtokon az olívaszüret, majd ezt követően a termés hagyományos eljárások szerinti sajtolása, és végül palackozása.

A birtok online boltjában bárki hozzájuthat nem csak a borokhoz, hanem itt készített olívaolajhoz és mézhez is.

Francis Ford Coppola – Francis Ford Coppola Winery, Kalifornia

A Keresztapa rendezőjének több mint negyvenféle bora van, 40 hektáros szőlészete pedig nagyon híres. A birtokon rendeznek számos eseményt, köztük természetesen borkostolókat is.

A nagyiparban gyártott minőségi borokat pedig természetesen meg lehet vásárolni online is, aki viszont felkerekedne, hogy személyesen nézze meg a kiváló rendező birtokát, az számoljon az étterem és a kávézó kínálatával is.

Francis Ford Coppola egy borát lányáról, Sofiáról nevezte el, hogy kifejezze iránta érzett szeretetét, de ez arra is utal, hogy a rendező milyen szeretettel viszonyul a boraihoz, ha még a lányának is ilyen ajándékkal kedveskedik.

David és Victoria Beckham – Napa Valley, Kalifornia

A brit sztárpár akkor lett igazi borimádó, mikor a futballista férj madridi szerződése idején Spanyolországban éltek. Bár Beckham egy interjúban elárulta, hogy ő egyáltalán nem értett a borokhoz, mivel profi karrierje alatt nem nagyon fogyasztott alkoholt, de nagyon szerette volna lenyűgözni Victoriat, ezért ismerkedésük elején össze-vissza rendelgette a drága borokat, mert tudta, hogy az énekesnő nagyon szereti a szőlőből készült remekműveket.

Idővel aztán David Beckham is megszerette és megismerte a borokat, olyannyira, hogy 34. születésnapjára egy borászatot kapott ajándékba feleségével, ahová azóta is nagyon gyakran járnak kikapcsolódni.

A pár felkért egy profi csapatot, hogy tartsák rendbe a szőlőt és készítsenek kiváló minőségű borokat a termésből, azonban ezeket csak a családi és baráti társaságon belül osztogatják, így keveseknek van esélye megkóstolni a „Beckham-bort”.

(Borítókép: David és Victoria Beckham. Fotó: GettyImages.)