Nem könnyű dolog egy képzőművészeti alkotást beárazni. Mivel a múzeumok ritkán adják el ezeket az alkotásokat, ezért általában felbecsülhetetlen értékűnek számítanak, ám néhány festmény a mai napig magánkézben van.

Salvador Mundi, Leonardo da Vinci

A Mona Lisa alkotójának 1500-as években festett művének többször megkérdőjelezték már a hitelességét. A művészvilág még mindig nem ért egyet abban, hogy da Vinci, vagy valamelyik ügyes tanítványának munkájáról van szó. Az alkotást Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg vásárolta meg a Christie's 2017-es New York-i árverésén.

A sejk 450,5 millió dollárt, vagyis 157 milliárd forintot adott a 16. századi remekműért.

Interchange, Willem de Kooning

A lista második legdrágább festménye Willem de Kooning holland-amerikai festő Interchange című alkotása. A holland-amerikai festő egyik első munkája volt az absztrakt műalkotás.

A művet 2015 szeptemberében 300 millió dollárért, vagyis 105 milliárd forintért adták el Kenneth Griffinnek, a Citadel fedezeti alap vezérigazgatójának.

A kártyajátékosok, Paul Cézanne

A francia festőművész az 1890-es években készítette A kártyajátékosok című, öt festményből álló sorozatát, melynek ötödik darabja könnyen felismerhető: két férfi kártyázik rajta.

A műalkotás 2011-ben 328 millió dollárért, azaz közel 115 milliárd forintért lett eladva.

Nafea Faa Ipoipo, Paul Gauguin

Paul Gauguin van Gogh és Cézanne mellett a francia posztimpresszionizmus legnagyobb képviselője.

A Nafea Faa Ipoipo? (Mikor házasodsz meg?) 2014-ben 229 millió dollárért – 80 milliárd forintért – került eladásra a katari királyi családnak. 

(Borítókép: Leonardo da Vinci Salvador Mundi című festménye. Fotó: Kontrolab/Getty)