A magyar ingatlanpiacon 2022-ben 30 ezer forinttól 3 millió forintig terjedt az ingatlanok négyzetméterára a Duna House adatai szerint. A budapesti eladó ingatlanok közel fele 1 millió forintos négyzetméter ár felett talált gazdára.

A Duna House adataiból kiderül, hogy ingatlanvásárlásra országos átlagban a tavalyinál 3 százalékkal, 1 millió forinttal költöttek többet a vevők. Budapesten pedig már 2 millió forinttal költöttek többet átlagosan 2022-ben.

Magyarország egészét vizsgálva a tavalyinál egymillió forinttal drágábban, átlagosan 39,7 millió forintos áron keltek el az ingatlanok az idén, az átlagos országos négyzetméterár pedig 550 ezer forint felett alakult. Csak a fővárosi eladásokat alapul véve a lakások átlagára a 2022-es 55 millió forintról 57,2 millió forintra emelkedett, a fővárosi négyzetméter átlag pedig kevéssel meghaladja a 900 ezer forintot – írja a Hamu és Gyémánt az ingatlanokkal foglalkozó cég adataira hivatkozva.

Az idén a legmagasabb áron értékesített ingatlan a főváros Andrássy úton található. A jó állapotú, 274 négyzetméteres, panorámás ingatlan a legmagasabb luxusminőséget képviseli. Az 1800-as években épült házban lévő lakásért 420 millió forintot fizetett új tulajdonosa.

A legdrágább fővárosi agglomerációban elkelt lakóépület Nagykovácsiban található. Az örökpanorámás, 230 négyzetméteres, jó állapotú családiházért 310 milliót fizetett ki új tulajdonosa.

A legdrágább vidéki otthonért pedig 319 millió forintot kellett kifizetni. Az összességében negyedik legdrágábban elkelt ingatlan Balatonfüreden található. A rendkívüli panorámával rendelkező penthouse 2020-ban épült meg, alapterülete pedig 172 négyzetméter. A vásárlójának 1,8 millió forintos négyzetméterárat kellett érte leraknia az asztalra.

A Duna House szerint a vételárat jelentősen befolyásolja az ingatlan állapota, illetve az, hogy fel kell-e újítani. A hasznos alapterület mérete is kiemelt szempont az érdeklődők számára, de mind a nagyméretű, akár 450 négyzetméteres, illetve a jóval kisebb, 20 négyzetméter alatti lakóterű minigarzonok iránt is jelentős a kereslet.

(Hamu és Gyémánt)

(Borítókép: Budapest. Fotó: GettyImages)