Németországban komoly változások készülnek, és nem csak a Trabantok rajongóinak lesz kellemetlen. A Deutsche Umwelthilfe (DUH) környezetvédelmi szervezet nem csak a legendás Trabantokat, hanem minden oldtimer autót szeretne kitiltani a városi szívekből.

Megdöbbentő adatok: jelenleg 40 ezer Trabant zörög a német utcákon, 7 ezerrel több, mint tíz évvel ezelőtt. Bár a veterán, H-rendszámos autók még bekanyarodhatnak a belvárosokba, a DUH szerint ideje változtatni ezen – tudta meg az infostart.

Azt mondják, ezeknek az autóknak olyan erős a kibocsátásuk, hogy az már távolról is érezhető, és nem tesz jót a lakosok egészségének.

A DUH tehát lényegében az oldtimerekre vonatkozó szabályok megváltoztatását szeretné elérni. Viszont a hírek szerint az illetékesek is tisztában vannak azzal, hogy ez nem lesz sétagalopp. A szervezet ráadásul azt is javasolja, hogy ezekért az autókért magasabb adót kellene fizetni.

A veterán autók szerelmesei azonban nem hagyják magukat. A zwickaui Trabant Klub már demonstrációt is tervez a javaslat ellen.

(Borítókép: Trabant autó. Illusztráció: Getty Images)