Sigmund Freud, az 1900-as évek első felében tevékenykedő világhírű pszichiáter és ideggyógyász egy hosszú, kézzel írt levélben részletezte a homoszexualitásról vallott gondolatait, részben védelmére kelve a saját nemükhöz vonzódó embereknek. A levelet most árverésre bocsátják.

Az aukció még el sem kezdődött, de máris négyen licitáltak arra a levélre, amelyet Sigmund Freud néhai pszichiáter írt 1938-ban. Akkoriban az emberek még sokkal kevésbé fogadták el a sokféleséget és az egyéniséget, a pszichoanalízis atyja azonban bátran szembement a társadalmi normákkal és előítéletekkel. Kézzel írt levelében rávilágított a szexualitásról vallott progresszív nézeteire, és személyes meggyőződéseibe is bepillantást engedett.

Sigmund Freud londoni otthonából, német nyelven, válaszul küldte az egyoldalas levelet egy érdeklődőnek, aki a szexuális orientációkról akart többet tudni, mivel úgy vélte, ismer a környezetében egy queer személyt. A néhai neurológus a következő sorokat írta:

„Nem tudok egyetérteni önnel abban, hogy a homoszexualitás erkölcstelenség vagy bűn lenne. A homoszexualitás egyik sem, függetlenül a különböző országok jogszabályaitól. Ugyanakkor sajnálatos tulajdonság és a leküzdésére tett erőfeszítések jogosak. Ám bárcsak ilyen könnyű lenne!” – fogalmaz a levélben a kor egyik legnagyobb gondolkodója, aki részletesen végigmegy azokon az akadályokon, amelyekkel a melegeknek szembesülniük kell. Végül azt írja, hogy véleménye szerint a pszichoanalízis talán képes lehet segíteni rajtuk.

„Néhány ritka esetben a pszichoterápia segített leküzdeni a homoszexualitást, számos másikban sikerült az egyidejűleg meglévő heteroszexuális ösztönöket annyira megerősíteni, hogy az alanyok képesek voltak biszexuálisan élni” – írta, egyfajta konverziós terápia mellett érvelve. Kiemelte ugyanakkor, hogy a pszichoanalízisnek megvannak a maga határai, egyben védelmébe véve a meleg közösséget. „A terápiának a legtöbb esetben nincs befolyása a kóros hajlamra. Az emberi szexualitás sokkal bonyolultabb annál, minthogy ennyire egyszerűen meg lehessen változtatni valaki szexuális vonzalmát” – hívta fel a figyelmet Freud, aki arra kérte a levélírót, hogy ne döntsön elhamarkodottan a levelében említett queer személy elutasításáról.

„A homoszexuálisok ügye a mai társadalomban nem olyan reménytelen, mint amilyennek látszik. Mi több, a történelem legnagyobb emberei közül többen is homoszexuálisok voltak" – mutatott rá arra, hogy a melegek mennyi mindennel járultak hozzá a társadalomhoz. Ezt követően elismeri azt is, hogy egy személy szexualitása mennyire változékony lehet az élete során.

Fontos, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül a tényt, miszerint a homoszexualitásra való bizonyos fokú hajlam az úgynevezett normális ember alkatának szerves része.

Az emberi szexualitás összetettségének megértéséről árulkodó levelet, mint arra a közelgő aukciót lebonyolító bostoni RR Aukciósház rámutatott, Freud a halála előtt egy évvel írta. Bár az egészségügyi állapota ekkor már egyre rosszabb volt, továbbra is részt vett intellektuális beszélgetésekben és fenntartotta a társasági életét.

„Ez a levél nem csupán egy történelmi műalkotás, hanem a remény és az elfogadás üzenete. Freud meglátásai éppoly aktuálisak ma is, mint 1938-ban, emlékeztetve minket az együttérzés és az empátia fontosságára” – mondta Bobby Livingston, az RR Auction ügyvezető alelnöke.

Nem ez az egyetlen levél Freudtól, amely a homoszexualitást tárgyalja. Az 1935-ös Levél egy amerikai anyának című művében a pszichiáter szintén felhívja rá a figyelmet, hogy számtalan nagyszerű férfi élt, akik melegek voltak.

„A homoszexualitás kétségtelenül nem előny, de semmi olyasmi, ami szégyellnivaló lenne. Nem bűn, sem erkölcstelenség, sem degradáció. Nem minősíthető betegségnek, a szexuális funkció egy olyan változatának tekintjük, amelyet a szexuális fejlődés bizonyos leállása okoz. Az ókorban és a modern időkben sok igen tekintélyes személy volt homoszexuális, köztük a legnagyobbak közül is sokan (Platón, Michelangelo, Leonardo da Vinci, stb.)” – hívta fel a figyelmet Freud. Hozzátette:

Nagy igazságtalanság a homoszexualitást bűnként üldözni, és kegyetlenség is.

Az 1938. december 6-án kelt levélre már lehet online licitálni, ezidáig négy ajánlat érkezett, aminek következtében az értéke jelenleg 6655 dolláron, mai árfolyamon 2 millió 393 ezer forinton áll. Az RR Aukciósház reményei szerint a levél 40 ezer dollár, vagyis 14 millió 400 ezer forint körüli összegért, vagy annál többért kel majd el.

Remélem, ezek a gondolatok megvilágosítanak majd benneteket

– fejezte be Freud a kalapács alatt lévő egykori válaszlevelet.

(Borítókép: Sigmund Freud és a homoszexualitásról írt 1938-as levele. Fotó. Northfoto)