Az egyik ingatlankereskedelmi oldalra került fel a rábasebesi Széchenyi-kastély hirdetése.

Budapesttől 169 kilométerre található a rábasebesi Széchenyi-kastély, amit a hirdetés szerint most rendkívül jutányos áron lehet megszerezni:

500 millió forint helyett mindössze 475 millió forintot kérnek érte.

Tekintélyes méretei vannak

A Kastély 1326 négyzetméteres és több, mint 35 000 négyzetméter terület tartozik hozzá. Az épület három fő részből áll: a középsőben található a recepció és egy körülbelül ötven fő befogadására alkalmas terem, melyhez egy nagy terasz is tartozik, az épület legfelső szintjén vadászterem, illetve bécsi kávézó található, valamint huszonkét apartman is kialakításra került. Az apartmanok mindegyikéhez nappali, hálószoba, fürdőszoba és minikonyha tartozik. A telken található másik épületben még plusz két apartman és a gépészeti egységek is helyet kaptak. 

A birtok története

1901-ben gróf Széchényi Jenő, a Magyar Nemzeti Múzeumot és az Országos Széchényi Könyvtárat alapító Széchényi Ferenc unokája vásárolta meg a rábasebesi birtokot. A következő években Franz Jozef Engel tervei alapján felépíttette a négy hektáros park közepén álló neobarokk kastélyt, amelyet azután 1911-ben bekövetkezett haláláig lakott. Utána a fia, ifj. gróf Széchényi Jenő örökölte a birtokot, amelyet 1925 óta nem a Széchenyi-család lakott. 

„Utolsó gazdája Wilburg báró volt, a második világháború idejéig. 1945 után a tanács, a téesz a kezelője, aztán a Pallas Lapkiadó. Sokat egyik se tudott rá költeni (vagy talán éppen semmit se), az idő vasfoga viszont annál szorgalmasabb volt. A Pallas végül is, mert pénz kellett neki, megszabadult az épülettől. Egy vállalkozó, Gyarmati Zoltán vette meg” – fogalmazta meg a Kisalföld az épületegyüttesről 1993-ban. A kastély utoljára 2014-ben esett át tulajdonosváltáson.  

(Blikk)

(Borítókép: Schönbrunni barokk kastély. Illusztráció: mikroman6/Getty)