Aukcióra bocsátják Ernst Chain 1945-ös,23 karátos arany Nobel-díját, amit a Penicillin feltalálásáért kapott.

A penicillin felfedezéséért Ernst Chain vegyésznek 1945-ben odaítélték az orvosi Nobel-díjat. A német-brit tudós alkotta meg az antibiotikumot, amely 1944-es megjelenése óta becslések szerint 200 millió ember életét mentette meg.

Ezt a Nobel-díjat most a M.S. Rau aukciósház eladásra kínálja – derül ki a Robb Report beszámolójából.

Az aukciósház hirdetésében látható díj 23 karátos aranyból készült, 200 grammot nyom és a szerencsés vevő megkapja hozzá az eredeti védődobozt, a „Nobel-diplomát” és a vegyész köszönőbeszédének másolatát is, mindösszesen 1,95 millió dollárért, azaz valamivel több mint 718 millió forintért.

A Chain-érem előlapján Alfred Noble arcképe látható, a hátlapon pedig az „orvostudomány zsenije” egy könyvet olvas, miközben vizet kínál egy betegnek.

A Nobel-díjat Alfred Nobel svéd kémikus 1895-ben, egy évvel halála előtt végrendeletében alapította. A dinamit feltalálója állítólag mintegy 265 millió dollárt hagyott hátra a díjak finanszírozására. A díjazást hivatalosan 1901-ben indítottak el azzal a céllal, hogy a világ minden tájáról származó férfiakat és nőket a fizika, a kémia, az orvostudomány, az irodalom és a béke előmozdítása terén elért kiemelkedő eredményeikért díjazzák. Chain 44 évvel a díj alapítása után kapta meg a díjat, de a penicillin felfedezésének eredete 1929-re nyúlik vissza, amikor Sir Alexander Fleming először figyelte meg a penicillin antibakteriális potenciálját.

Fleming megállapításai egészen 1939-ig nem kerültek feldolgozásra, amikor Chain Howard Florey-vel együttműködve „felfedezte az anyag aktív antimikrobiális összetevőjét” – állítja az aukciósház honlapja. Egy évvel később Chain a penicillin tisztítására és felerősítésére irányuló módszerekkel foglalkozott. 1944-re az életmentő gyógyszert már a második világháborúban harcoló szövetséges erők között terjesztették.

(Robb Report)

(Borítókép: Ernst Chain 1945-ös Nobel-díja. Fotó: NorthFoto)