A világ legritkább whiskyjei közül néhány hamarosan árverésre kerül. Nem mindennapi lehetőség kínálkozik a gazdagok számára, különösen azoknak, akik az ultra-luxus kategóriás alkoholos italok rajongói. Íme azok a kiválóságok, amelyekre már lehet licitálni.

Ezen a héten rendezik meg a The Distillers One of One elnevezésű árverését egy skóciai palotában, nem messze Edinburgh-tól. A 39 ritka whisky között olyanok is szerepelnek, amelyekért várhatóan több mint 600 ezer dollárt (kb. 220,2 millió forintot) adnak majd a licitálók.

A One of One aukciót 2021-ben indította a Sotheby's és a Distillers' Charity kétévenkénti együttműködésként. A rendezvény célja hátrányos helyzetű fiatalok támogatása Skóciában. Az árverés első fordulójában közel 3 millió dollárt (kb. 1,1 milliárd forint) gyűjtöttek jótékonysági célokra. Az e heti árverésen ennél is nagyobb sikerre számítanak.

Jonny Fowle, a Sotheby's globális vezetője elmondta, hogy a második Distillers One of One árverés nagy érdeklődést váltott ki a gyűjtők között, ugyanis számos kiváló whisky-t kínálnak, köztük a legrégebbi Bowmore, Glenglassaugh, Old Pulteney, MacDuff és Kilchoman whisky-ket.

Az árverés egyik csúcspontja egy 55 éves Bowmore whisky lesz, amelyet 1962-ben töltöttek hordóba. Az italt egy dekanterben, vagyis egy különleges italtartóban kínálják majd, amely Islay tengerpartját ábrázolja. A Brora whisky-k közül a legrégebbi kerül majd kalapács alá egy különleges mészkőtömbben, amelyet csak egy speciális kulccsal lehet kinyitni.

A Scotch Malt Whisky Society egy egyszerűbb, de nem kevésbé különleges whisky-t kínál: egy 33 éves, sherry hordóban érlelt darabot, amelyet a híres The Macallan lepárlóban készítettek. Rebecca Hamilton, a The Scotch Malt Whisky Society CMO-ja elmondta, hogy az aukció célja a whisky-készítés ünneplése és a gyártók összefogása, különös tekintettel azokra a hátrányos helyzetű skóciai fiatalokra, akiknek ez az árverés konkrét segítséget jelent.

A licitálás október 5-én este zárul. A tételek teljes listáját megtekintheti az árverés hivatalos oldalán. Ha sikerül megszereznie ezeket a ritkaságokat, ne feledje, hogy a befolyt összeg jó ügyet szolgál.

(mensjournal.com)

(Borítókép: A The Distillers One of One árverésén kalapács alá kerülő 39 ritka whisky közül az egyik. Fotó: YouTube)