Az angol punkegyüttes különleges lemezét „Szent Grálként” emlegetik a gyűjtők.

A Sex Pistols 1975-ben alapult meg Londonban és annak ellenére, hogy aktív pályafutásuk – a későbbi összeállásokat leszámítva – csak három évik tartott, kiadtak négy kislemezt és egy albumot, miközben a könnyűzene történetének egyik legfontosabb és legnagyobb hatású formációjává váltak.

A punkegyüttes 1977. március 10-én a Buckingham-palota előtt tartott sajtótájékoztatót, amin a nyilvánosság előtt aláírtak egy szerződést az A&M Recordsszal. Ezt követően a banda részegen átment a stúdió irodájába, ahol összetörtek egy WC-kagylót, a banda egyik tagja, Vicious pedig megvágta magát és összevérezte az egész stúdiót, miközben a csapat másik tagja személyzetet szidta. Egy pár nappal később pedig egy klubban kerültek összetűzésbe, aminek következtében a zenekar egyik barátja halálosan megfenyegette az az A&M kiadó angliai igazgatójának barátját. A csapatot mindig is végig követték a botrányok, azonban ezek a karrierjükre is kiható balhék voltak, ugyanis március 16-án a kiadó felbontotta a szerződést a Sex Pistolsszal. Eddigre azonban már 25 ezer darab elkészült a Chris Thomas producer irányítása alatt rögzített God Save the Queen című kislemezből. A kiadó úgy döntött, hogy elpusztítja az összeset, azonban néhány megmaradt ebből a lemezből.

Egy ilyen A&M által kiadott God Save the Queen kislemezt árvereztek el a napokban, amiért egy mindenre elszánt rajongó 21 250 fontot, azaz közel 9 és félmillió forintot fizetett a különleges darabért.

(Borítókép: A banda tagjai. Fotó: GettyImages)