Nem meglepő módon a világ tíz legdrágább iskolája mind Svájcban található, amelyek közül most az öt legdrágábbat mutatjuk be. Némelyikben akár 60 féle különóra közül is válaszhatnak a tanulók, de a sok lehetőségnek hatalmas ára van.

5. Leysin Amerikai Iskola

A svájci Alpokban található magániskola szívesen fogad bármely 7 és 18 év közötti gyermeket, amennyiben a szülei kifizetik a 110 ezer dolláros, azaz 39 millió forintos tandíjat.

A bentlakásos intézményben amerikai középiskolai érettségit vagy nemzetközi érettségit szerezhetnek a tanulók, valamint részt vehetnek ESL-programokban, azaz nem angol anyanyelvű diákoknak szóló angol nyelvű speciális oktatásban.

Az iskola honlapja szerint a Leysin „elkötelezett az innovatív, együttérző és felelős világpolgárok nevelése iránt” és az intézményben a „diákok önmaguk legjobb változatává fejlődnek”.

4. Aiglon Collage

Ebben a bentlakásos iskolában körülbelül 12 tanuló jár egy osztályba és átlagosan 5 diákra jut egy tanár, ami miatt különleges odafigyelés mellett tudnak fejlődni az ide járók.

Az Aiglon Collage fő célja, hogy összehangolja a testet és az elmét már fiatal korban, ezért több mint 60 féle tanórán kívüli tevékenységet kínál a diákoknak. Nem mellesleg az iskola focicsapatát a Bajnokok Ligája címvédője, a Manchester City támogatja.

Ennek a különleges képzésnek természetesen ára van: egy tanév 123 ezer dollárba, azaz nagyjából 44,5 millió forintba kerül.

3. Institut auf dem Rosenberg

A toplista harmadik helyére az 1889-ben alapított Institut auf dem Rosenberg ért fel, ami büszkélkedhet a „legrégebbi magániskola” címmel.

Ebben az iskolában két diákra jut egy oktató, annak ellenére, hogy összesen 230 hallgatóval indul el egy tanév. Nem véletlen, hogy az iskola és az ahhoz tartozó kiegészítő intézmények már számtalan díjat elnyertek és sokan a világ legjobb magániskolájának tartják ezt az oktatóközpontot.

A minőséget viszont meg kell fizetni: egy tanév 134 ezer dollárba, azaz körülbelül 48,4 millió forintba kerül.

2. College Alpin Beau Soleil

Európai hercegek és hercegnők egész sora járt már a College Alpin Beau Soleil-ba, ahol 50 különböző ország leggazdagabb diákjait tanítja.

A bentlakásos intézmény 11 és 18 év között fogad diákokat, de csak a kötelező egyenruha 6200 dollárba, azaz több mint 2 millió forintba kerül, viszont számtalan lehetősége van a diákoknak: egyebek mellett járhatnak madármegfigyelésre, jógára vagy éppen boksz edzésekre.

Az éves tandíj meglehetősen borsos, ahogyan erre számítani lehet: a diákok szüleinek 143 ezer dollárt, azaz 51,7 millió forintot kell kifizetniük egy tanévre.

1. Institut Le Rosey

Ha az eddigi iskolák árát sokkalta, akkor nem fog örülni az Institut Le Rosey árazásának, ami a világ legdrágább magániskolája.

Ebbe az intézménybe, csak a világ vezető elitjének gyermekeit veszik fel és minden tanulóra jut egy tanár. A korábbi diákok között van II. Fuad egyiptomi király, II. Albert belga király, Marie Chantal görög hercegnő, Rainier herceg és az iráni sah is.

Érdekesség, hogy az iskolában a vacsorához elegáns ruhát kell felvenni és minden diáknak meg van a saját kijelölt helye, amelyet egy személyes szalvéta is jelöl. Az asztalokat pedig felváltva szolgálják ki, amit az iskola saját főpincére felügyel. Az ilyen kiszolgálásnak természetesen elkérik az árát: éves szinten 157 ezer dollárt, azaz nagyjából 56 millió forintot kell fizetnie annak, aki ide akarja beirattatni a gyermekét.

(Borítókép: Svájci iskola. Fotó: GettyImages)