Közel 3 millió euróért, mai árfolyamon 1 milliárd 139 millió forintért találhat gazdára Claude Monet „A fűzfák, Giverny” című festménye, amely 1948 óta volt magánkézben. Egészen idáig.

Claude Monet a 19. század második, illetve a 20. század első felének egyik kimagasló impresszionista festője volt. Műveinek többsége ma múzeumok vagy külföldi gyűjtemények birtokában van, így kifejezetten ritka, hogy egy képe árverésen tűnjön fel. Az 1886-ban készült A fűzfák, Giverny című alkotása egy ezek közül, a festmény 1948-ban, egy nizzai galériából került egy francia családhoz, amelynek tagjai a Párizs belvárosában található luxuslakásukban tartották a művet.

Bár A fűzfák, Giverny közel sem olyan értékes, mint a Tavirózsák, az Európa híd, vagy a Szent Lázár állomás című munkák, ez a kép is magán viseli Monet egyedi stílusának kézjegyét. A festő1883-tól egészen az 1926-os haláláig a Párizs melletti Giverny-ben élt, ahol egy rózsaszín házat alakított át az otthonául is szolgáló műteremmé és egy japán stílusú kertet gondozott, amely sok festményét ihlette.

A művész 75 éve magánkézben lévő képe David Nordmann, az Arder aukciós ház vezetője szerint közel 3 millió euróért, mai árfolyamon 1 milliárd 139 millió forintért kelhet el a párizsi Hotel Drouot-ban november 24-én rendezett árverésen.

Az aukción Monet festménye mellett egy másik, nagy jelentőségű klasszikus munka, az impresszionista grafikus, Mary Cassatt Portrait de Jeune Fille au Chapeau Blanc című műve is szerepel majd, azonban a legnagyobb szenzáció kétségkívül Claude Monet festménye lesz.

(Borítókép: Claude Monet. Fotó: Wikimedia)