Minden autórajongó álmát megtestesíti az amerikai humorista, Jay Leno egyedi, sugárhajtású autója, amelyet ő maga tervezett és jelenleg a garázsának éke. Ez az EcoJet.

Amikor az autógyűjtés kerül szóba, Jay Leno neve azonnal felmerül. A világhírű komikus, aki egyben az egyik legismertebb autógyűjtő is, számtalan egyedülálló gyűjteménnyel büszkélkedhet. Van azonban egy darab a kollekciójában, amely mindennél különlegesebb: az EcoJet sugárthajtású autó az egyetlen ilyen járgány a világon.

Az autó a General Motors autóipari gyártó vállalat és az Alcoa ipari vállalat együttműködésének eredményeként jött létre. Kifejezetten Jay Leno igényei szerint, a saját ötletei alapján készült. Az EcoJetet a hajtáslánc teszi igazán különlegessé: a biodízellel működő gázturbina inkább hasonlít egy helikopter motorjára, mint egy hagyományos kocsiéra. A 650 lóerős teljesítménye és 583 ft-lb nyomatéka biztosítja, hogy az autó nemcsak látványos, hanem rendkívül erős is.

Az autó karosszériája alumínium és szénszál kombinációjából készült, míg a két tartálya biodízelt és kerozint egyaránt képes tárolni. Ráadásul ha mindez nem lenne elég, az infotainment rendszer a Microsoft Windows Vista operációs rendszerre épül – egy igazi technológiai ínyencség.

A felbecsülhetetlen értékű autó tökéletesen tükrözi tulajdonosa autók iránti szenvedélyét és az innovációk utáni vágyát. Az EcoJet mindezen felül tovább gyarapítja a nagyjából 600 millió dolláros (kb. 210 milliárd forintos) nettó vagyonnal rendelkező Jay Leno javait.

(Borítókép: EcoJet. Fotó: Getty Images)