A Dubajban épülő 64 emeletes felhőkarcoló építésénél számos technológiai újítást alkalmaznak, amelyek megreformálják a fenntartható épületek piacát.

Az Egyesült Arab Emírségek a világ élvonalában van, ami az éghajlatváltozással kapcsolatos kezdeményezések iránti elkötelezettséget illeti, ami vonzóvá teszi mind a külföldi, mind a helyi befektetők számára, akik szeretnének hasznot húzni a zöld mozgalomból és minimalizálni szénlábnyomukat.

Elképesztő fejlettségük ékköve a most, Dubajban épülő Wasl Tower, ami a világ legmagasabb fenntartható felhőkarcolója lesz.

A tervek szerint a 64 emeletes, 304 méter magas felhőkarcoló a tervek szerint 2024 harmadik negyedévében készül el. A torony új mércét állít fel a fenntarthatóság és a környezetbarát építési gyakorlatok terén anélkül, hogy a lakók kényelme sérülne. Az épületben többek között helyet kap majd egy 259 szobás hotel, több irodahelyiség és lakás, valamint az épület tetején még egy medencét is találhatunk majd.

A felhőkarcolót és annak koncepcióját az UNStudio és a Werner Sobek tervezte, az Egyesült Arab Emírségek fenntarthatósági kezdeményezéseivel és a régió éghajlati céljaival összhangban, így az épület lenyűgöző csavart homlokzata mindenben megfelel a biztonságra, energiahatékonyságra és fenntarthatóságra vonatkozó jelenlegi előírásoknak.

A Wasl-torony építése során számtalan technológiai fejlesztést és újítást alkalmaznak:

  • Kerámiából és agyagból készült, alumínium burkolattal ellátott lamellákkal látják el az épületet, amelyek amellett, hogy árnyékot biztosítanak, még a szél segítségével az épület hűtéséért is felelősek, miközben természetes lehetővé teszik a természetes fény beáramlását az épületbe.
  • A víz hatékonyabb felmelegítését az épületen elhelyezett napkollektorok teszik lehetővé.
  • Az ablakok és üvegfelületek bronzbevonatot kapnak, amelyek visszaverik a fényt.
  • A felhőkarcolók kap egy világításvezérlő rendszert, ami optimalizálja az energiafogyasztást és csökkenti a fényszennyezést.
  • Az épületben működni fog egy hőszivattyú rendszer, ami tovább minimalizálja az épület energiaigényét.
  • A felhasznált anyagoknak jelentős része újrahasznosított, ezzel csökkentik az építkezés környezetre gyakorolt hatásait.

Az új technológiákat nem csak az épületben használják, hanem a kültéri mikroklíma kialakitásánál is, amelyet a új kertépítési technikák és a növényzet kombinációjával alkottak meg. A felhőkarcoló környezete úgy épült meg, hogy segítsen kizárni a zavaró zajokat, újrahasznosítsa a szürkevizet. Mi több, az alaprajzokat úgy tervezték meg, hogy minimalizálják elpazarolt helyet, így csökkentik a szélterhelést is.

A Wasl Tower a 2023 novemberében, Dubajban megrendezésre kerülő COP28 csúcstalálkozó idején már előrehaladott állapotban lesz. Ez lesz az ideális alkalom az emírség számára, hogy bemutassa a fenntarthatósági ágazatban elért eredményeit.

(Borítókép: Wasl Tower. Fotó: NorthFoto)