Íme néhány igazán különleges, furcsa és lenyűgöző világrekord, amely mind egy-egy whisky-hez fűződik.

Nemrég a Velvet is beszámolt róla, hogy világrekordot döntött a londoni Sotheby's Aukciósház árverésén egy skót whisky: az 1926-os évjáratú Macallanért több mint 2 millió angol fontot fizettek. Ennek apropóján összeszedtük a legérdekesebb whisky-világrekordokat!

1. A legnagyobb whisky-gyűjtemény

Sok embernél akad egy-két üveg whisky, akár jobb fajtákból is, ám ahhoz, hogy valaki 16 millió 750 ezer dollárnyit (több mint 5 milliárd forint) fizessen, nem kevés elszántság és tőke kell. A világ legnagyobb whisky tulajdonosa nem más, mint Viet Nguyen Dinah Tuan vietnámi üzletember, aki a félreeső Ho Si Minh városában „rejtette el” hatalmas kollekcióját. Az üzletember több mint 20 év alatt gyűjtötte össze a legendás palackokat.

2. A világ legnagyobb whisky-je

A Lyon és Turnbull aukciósház árverésén elkelt, a világ legnagyobb üveg whisky-jeként számon tartott, „The Intrepid” névre keresztelt italt körülbelül 1,4 millió dollárért (félmilliárd forint) vásárolták meg. A 311 literes, 32 éves Macallan skót malátawhisky-t a korábban már említett Viet Nguyen Dinah Tuan vihette haza, aki a legnagyobb whisky-gyűjtő a világon. 

A különleges ital után befolyt összeg 25 százalékát az árverők a Marie Curie jótékonysági szervezetnek adományozták.

2. A világ legkisebb whisky-je

A legkisebb palack whisky-t a világon a Cumbrae Supply Company gyártja. A single malt skót whisky a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült, mindössze 1,3 milliler isteni nedűt tartalmaz.

Mi az a single malt?

Skóciában hozzávetőlegesen több mint 2 ezer fajta whisky-t tartanak nyilván. Ezeknek egy része úgynevezett single malt whisky. A single malt whisky egy adott lepárlóüzemben készül, kizárólag malátázott árpából. Tehát a single malt whisky-k csak egyetlen lepárlóból származnak, és a lepárlóra, valamint a régióra jellemző egyedi karakterrel bírnak.

4. A világ legöregebb whisky-je

Az 1847-es évjáratú Baker's Pure Rye Whisky a világ legidősebb skót különlegessége, egyben a kategória hivatalos Guinness-rekordjának tulajdonosa. Ez az egyetlen létező whisky, amelyet bizonyíthatóan az amerikai polgárháború vége előtt pároltak le és palackoztak be.

+1  Az online egyszerre whisky-t kóstoló személyek világrekordja

Korábban az Index számolt be róla, hogy megdőlt az online térben egyszerre whisky-t kóstoló személyek világrekordja:

egy skót klub 447 embert csődített össze a csúcsdöntési kísérlethez, amelyet végül a Guinness Word Records is validált.

Az új rekordot egy skót whisky klub, a The Scotch Malt Whisky Society (SMWS) állította fel, amely a világ legnagyobb ilyen közössége – 20 különböző országból 40 ezer tagot tudhat a soraiban. A videóhívásban lebonyolított eseményen 18 ország állampolgára vett részt. 

+2 A világ legjobb whisky-je?!

Egy indiai single malt whisky-t, az Indrit nemrég a világ legjobb whiskyjévé választották. A hagyományosan kultúrájáról és gazdag kulináris örökségéről ismert India egyre nagyobb elismerést kap a szeszes italok, különösen a whisky-k világában.

Az Indrit a Diwali Collector’s Edition 2023-as kiadásában a rangos Whiskeys of the World Awards fődíjával tüntették ki, vagyis a világ legjobb whisky-jévé választották. 

(Borítókép: Egy pohár whisky. Illusztráció: panomporn lungmint/Getty)