Kalapács alá került Napóleon egykori kétszarvú, hódprém filc kalapja Párizsban. Az ereklye 1 millió 900 ezer euróért, mai árfolyamon 721 millió forintért kelt el.

Névtelenségbe burkolózott a vevő, aki a múlt hétvégén megkaparintotta Bonaparte Napóleon 19. századi francia császár egyik kalapját. Történészek szerint a néhai vezérnek nagyjából 120 kétszarvú fejfedője lehetett, amelyeket ikonikus módon a fején elfordítva viselt a harcmezőkön. Mára összesen 20 darab, többnyire magángyűjtők tulajdonában lévő kalap maradt fenn, ezek közül került az egyik kalapács alá. 

A hódprém-filc kalap értékét a párizsi Osenat Aukciósház  600 ezer ás 800 ezer euró közé datálta, így mindenkit meglepett, amikor a történelmi ereklye 1 millió 900 ezer euróért (721 millió forintért) talált új gazdára.

Habár a kalapon kívül más napóleoni emléktárgyak is a licit részét képezték – amely gyűjteményt egy tavaly elhunyt iparmágnás állította össze –, az árverezők szerint a fejfedő az igazi Szent Grál.

Az emberek mindenhol felismerték ezt a kalapot. Amikor meglátták a csatamezőkön, tudták, hogy Napóleon ott van

– mondta Jean Pierre Osenat, az árverést vezető egyik szakember. Hozzátette: a magánéletben is mindig viselte, vagy a kezében tartotta, néha pedig a földre hajította. Ez volt I. Napóleon császár saját szimbóluma. Mint azt a szakemberek elmondták, a kalap kifogástalan eredetű, ugyanis a 19. század folyamán végig Napóleon palotai szállásmesterének családjában maradt. A kalapon egy kokárda is található, amelyet Napóleon 1815-ben erősített a fejfedőjére, amikor az elbai száműzetéséből a Földközi-tengeren átkelve Antibes-ba tartott. A francia városban aztán egy rövid időre ismét magához ragadta a hatalmat.

A többi kalapács alá kerülő tárgy között szerepel egy ezüsttányér, amelyet Napóleon kocsijából zsákmányoltak az 1815-ös waterlooi vereség után, valamint egy fából készült neszeszer, amely borotvákat, ezüst fogkefét, ollót és más hasonló tárgyakat tartalmazott.

(BBC)

(Borítókép: Bonaparte Napóleon. Fotó: Getty Images)