A Forma-1 világában nem csak a sebesség szárnyal magasra: a versenyzők fizetései is az egekbe szöknek. 2023-ban a pilóták bérei újra rekordmagasságokba emelkedtek, a legjobban fizetett versenyzők éves jövedelme több millió dollárt is meghaladja. Lássuk, kik azok a versenyzők, és pontosan mennyit is visznek haza!

A Forma-1-es pilóták között számos olyan sportoló található, akik a világ legjobban fizetett versenyzői közé tartoznak. Ezek a versenyzők nem csak a pályán elért sikereikkel, hanem szponzoraik és rajongóik vonzásával is kiemelkedő jövedelmet realizálnak. A fizetések évente több millió dollártól egészen a tízmillió dolláros nagyságrendig terjednek.

Logan Sargeant (Williams) és Yuki Tsunoda (AlphaTauri) mindketten 1 millió dollárt (347 millió forint) keresnek évente. Sargeant, aki a Formula-2-ből lépett elő, izgalmas újoncként tűnik fel, míg Tsunoda, aki 2021-ben debütált a Forma-1-ben, már bizonyította tehetségét a pályán.

Nyck de Vries (AlphaTauri), Csou Kuan-jü (Alfa Romeo), Lance Stroll (Aston Martin), Nico Hülkenberg (Haas) és Oscar Piastri (McLaren) mindegyikük 2 millió dollárt (694 millió forint) keres évente. De Vries, a Formula E korábbi bajnoka, új kihívásokat keres a Forma-1-ben, míg Csou az első kínai pilóta, aki elérte ezt a szintet. Stroll és Hülkenberg már rutinos versenyzők, Piastri pedig az F2 2021-es bajnoka.

Alex Albon (Williams) 3 millió dollárt (1,041 milliárd forint) kap évente. Albon, aki korábban a Red Bull és Toro Rosso színeiben versenyzett, a Williams csapatával tér vissza a Forma-1-be.

Pierre Gasly (Alpine), Kevin Magnussen (Haas) és Fernando Alonso (Aston Martin) mind 5 millió dollárt (1,735 milliárd forint) keresnek évente. Gasly, aki 2016 óta van a Forma-1-ben, folyamatosan fejlődik, míg Magnussen és Alonso tapasztalt versenyzőként ismertek.

Esteban Ocon (Alpine) és George Russell (Mercedes) is jelentős összegeket keresnek: Ocon 6 millió dollárt (2,082 milliárd forint), Russell pedig 8 millió dollárt (2,776 milliárd forint) vihet haza évente. Ocon 2016 óta van a Forma-1-ben, Russell pedig, aki a Mercedes jövőbeli csillagának számít, 2019 óta versenyez a sportágban.

Sergio Perez (Red Bull) és Valtteri Bottas (Alfa Romeo) 10 millió dollárt (3,47 milliárd forint) keresnek évente. Perez, aki 2011 óta van a Forma-1-ben, megbízható teljesítményt nyújt, míg Bottas, aki korábban a Mercedesnél versenyzett, tapasztalatával és gyorsaságával tűnik ki.

Carlos Sainz (Ferrari), Lando Norris (McLaren), Charles Leclerc (Ferrari), Lewis Hamilton (Mercedes) és Max Verstappen (Red Bull) a lista csúcsán helyezkednek el. Sainz 12 millió dollárt (4,164 milliárd forint), Norris 20 millió dollárt (6,94 milliárd forint), Leclerc 24 millió dollárt (8,328 milliárd forint), Hamilton 35 millió dollárt (12,145 milliárd forint), míg Verstappen, aki a sportág egyik legfényesebb csillaga, 55 millió dollárt (19,085 milliárd forint) keres évente. 

Ezek a számok jól mutatják, hogy a Forma-1 nem csak a sebesség, hanem a fizetések tekintetében is az élvonalban van. A versenyzők magas fizetése nem csak a pályán nyújtott teljesítményüknek, hanem a sportág népszerűségének és a szponzorációs lehetőségeknek is köszönhető.

(Borítókép: Max Verstappen. Fotó: Getty Images)