Budapest első felhőkarcolójának 28. emeletén csütörtökön megnyitott egy fine bistro és fine dining közé pozícionált étterem, a VIRTU. Alig lehetett tudni eddig valamit a helyről, így a saját szemünkkel és ízlelőbimbóinkkal jártunk utána, milyen lett. A csapaton a szokásosnál ugyanis nagyobb volt a teher, hiszen nem csak egy akármilyen vendéglátóhelyet kellett létrehozniuk - köszönhetően annak, hogy az ország egyik legmegosztóbb épületében dolgoznak.

A magyar FintaStudio és a brit Foster+Partners építészirodák együttműködésével megvalósult új MOL-székházban, a MOL Campuson több étterem is várja akár az utcáról beesőket is: a földszinten lévő ZAZIE Bistro&Bar mellett az igazi attrakció azonban a toronyház teljes 28. emeletét elfoglaló VIRTU Restaurant, amelynek igazán különleges koncepciót találtak ki. Se nem fine bistro, se nem fine dining, hanem a kettő között lebeg, az étterem fine service-ként definiálja magát, ami lényegében annyit tesz, hogy olyan fine bistro ételeket kap az ember ebéd- vagy vacsoraidőben, amelyhez a kiszolgálás színvonala a fine dining éttermekben megszokott.

Az á la carte menün továbbá nincsenek túlgondolt, luxuskodó fogások, helyette az őszinteségben hisznek, avagy fontos, hogy visszanyúljunk a gyökereinkig, éppen ezért a magyar és a régiós, azaz osztrák, horvát, román, szlovák és lengyel konyhát favorizálják. Az ismert fogások ugyanakkor új köntösben is érkezhetnek, így eshet meg, hogy a közismert Sacher tortát itt pohárdesszertként, az osztrák húslevesnek, a táfelspiccnek pedig a Krúdy Gyula által kitalált parafrázisát kapjuk. A 26 éves séf, Lendvai Levente a híres alakok kreációi (például Bródy Sándor pogácsája) mellett a saját családjának kedvenceivel is megismerteti a vendégeket. Nagymamájának kézzel dagasztott kalácsa, egy különleges diós rakott palacsinta és báránysültes lencsesaláta is mind-mind kipróbálásra vár, miközben az ember a város panorámájában gyönyörködik.  

(Borítókép: Kilátás a VIRTU Panoráma Étteremből. Fotó: Németh Kata/Index)