Idén év eleje óta 26 milliárd 100 millió alkalommal streamelték Taylor Swift dalait a Spotify-on, ennek köszönhetően az énekesnő innen származó 2023-as összbevétele ésszel fel nem fogható összeget tesz ki.

Az idei év a nemzetközi zeneiparban egyértelműen Taylor Swiftről szólt. A 33 éves előadó számtalan díjjal lett gazdagabb, a teljesség igénye nélkül ő vihette haza többek között az MTV Video Music Award „Az év albuma”, „Az év dala”, „A legjobb pop videó” és „Az év előadója” díját, a Billboard Music Award „Legjobb női előadónak” járó elismerést, valamint a „Legjobb videóklipnek” megítélt Grammy-díjat. A rengeteg elismerés mellett az idei évben indult a The Eras Tour elnevezésű hatodik koncertkörútja, amelyet úgy jellemzett, mint egy utazást az összes zenei korszakán keresztül.

Swift összesen 151 koncertet ad öt kontinensen 2023 márciusa és 2024 decembere között.

Idén augusztus óta ez a valaha volt legtöbb bevételt hozó női turné, és csak az első 56 észak-amerikai koncert alapján összességében a második legtöbb bevételt hozó zenei turné. A Washington Post szerint ugyanakkor az Eras Tour a történelem legnagyobb bevételt hozó zenei körútjává válhat, ugyanis összesen 4,1 milliárd dolláros (1426 milliárd 882 millió forintos) bevételt ígér.

A The Eras Tourról koncertdokumentumfilm is készült, amely ugyancsak rekordbevételeket hozott a világ filmszínházaiban. Az Egyesült Államokban októberben debütált a film, míg hazánkban novemberben kezdték vetíteni. Világszerte csak elővételben 80 millió dollárt (27 milliárd 841 millió forintot), hét hét után pedig már több mint 250 millió dollárt (87 milliárd 5 millió forintot) hozott. 

Taylor Swift nemcsak a világkörüli turnéjával és az abból készült filmmel kaszál hatalmasat: az idei évben eddig 26 milliárd 100 millió alkalommal streamelték a zenéit Spotify-on, így ilyen formában

több mint 100 millió dollárt, mai árfolyamon 34 milliárd 802 millió forintot keres 2023-ban. Csak november végéig mintegy 104 millió dolláros (36 milliárd 194 millió forintos) bevételnél tart.

Egyes számítások szerint, ha hasonló ütemben haladnak a letöltések decemberben, akkor az év végeztével akár 130 millió dollárra (45 milliárd 242 millió forintra) is szert tehet a streaming-platformnak köszönhetően.

Nem véletlen, hogy Taylor Swift dalait ennyien letöltötték. Bár az idén indult nagyszabású koncertturnéja elég jó kampánynak bizonyult, a dalai ugyanannyira elnyerték a rajongók tetszését. A Spotify-on világszerte ő volt az első számú előadó, míg a Cruel Summer és az Anti-Hero című számai szintén toplistások voltak, mindkettő helyet kapott a világ első 10 legjobb dala között. Lover című albumát az idei év hetedik legjobb lemezének értékelték a felhasználók.

Dollármilliárdossá vált

Globális szenzációnak számít, hogy a Forbes és a Bloomberg News elemzése szerint a The Eras Tour sikerének köszönhetően Taylor Swift dollármilliárdos státuszba került. Mióta elindult a turnéra, nettó vagyona elérte az 1 milliárd 100 millió dolláros, mai árfolyamon 382 milliárd 822 millió forintos összeget. Ezzel Taylor Swift idén októberben az első olyan amerikai zenész lett, aki úgy érte el a milliárdos státuszt, hogy fő bevételi forrása a zenei pályafutása.

A zene mellett természetesen más forrásból is származnak fix bevételei. Az idei évben csak az ingatlanjai 150 millió dollárt értek. Ezek közé tartozik több háza Nashville-ben, New Yorkban, Los Angeles-ben és Rhode Islanden.

A magánélete is sínre került

Taylor Swift élete nem csak anyagilag virágzik: az énekesnő idén júliusban, a koncertturnéjának Kansas-i állomásán ismerkedett meg a Kansas City Chiefs nevű amerikaifutball-csapat játékosával, Travis Kelce-vel. A sportoló maga is részt vett a koncerten, amelyet abban a stadionban tartottak, ahol ő a csapatával játszik. Ezután heteken át randevúztak, az énekesnő szinte minden szabadidejét a focistával töltötte egy-egy fellépés között. A pár jelenleg Travis Kelce 6 millió dolláros (2 milliárd 88 millió forintos) Kansas City-i villájában lakik együtt. 

(Borítókép: Taylor Swift. Fotó: Getty Images)